olaszrizlingből volt a legtöbb

2020.04.29. 16:00

Rekordszámú mintát neveztek a VII. Szent Orbán-napi borversenyre

Idén még a kialakult járványügyi helyzet előtt, március 12-én tartották meg a Balatonfüred-szőlősi Hegyközség borversenyét. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is az örvényesi faluház adott otthont a bírálatnak.

Sági Ági

Forrás: Balatonfüred-szőlősi Hegyközség

- A versenyre idén rekordszámú bormintát neveztek. 25 termelő 130 mintáját bírálták a szakértők. Változatos fajtákkal neveztek a borászok, olaszrizling borból volt a legtöbb, 39 minta, hiszen ez a borvidék és egyben a hegyközség zászlósbora is. Bíráltak még egyéb fehérborokat, rozéborokat, vörösborokat és gyöngyöző borokat is – mondta el lapunknak Baloghné Király Mónika, a Balatonfüred-szőlősi Hegyközség elnöke.

Fotó: Balatonfüred-szőlősi Hegyközség

A bírálatot Simon Cecília, a Balatonfüred-szőlősi Hegyközség tagja vezette, aki szakmaiságával, borbírálói rutinjával irányította a három különálló csapatot. A versenyen 4 nagy aranyérem született, mindegyik a 2019-es évjáratból. Két olaszrizling (ARIAS Borászat, Ódor József) és két Irsai Olivér (Koronczai Pince, Skrabski Pince) száraz fehérbor kapta ezt a díjat. Ezenkívül 24 aranyéremnek, 77 ezüstéremnek, 23 bronzéremnek és két oklevélnek örülhettek a termelők. Az eredményhirdetést is egyelőre elhalasztották.

- Bár azt talán mindannyian tudjuk és tapasztaljuk, hogy ezek az eredmények bírálói eredmények, amelyek nem mindig esnek egybe a fogyasztói „éremmel”, de nagy segítség, hogy a borokat más, idegen, szakmai bírálat is körülveszi. Ezen a borversenyen két külön címet is adunk a kiválóan szereplő borászoknak. Egyik cím „Az Év Szőlőtermelője”, amit idén Kálmán József, az ARIAS Borászat tulajdonosa nyert el. „Az Év Ifjú Borásza” címet a 40 év alatti borászok kaphatják. Idén ezt a díjat Fodor Gábor, a Fodorvin Családi Pincészet ifjú borásza nyerte. Gratulálunk nekik! A zömében 2019-es évjáratú borok szépek, érdemes kóstolgatni, megállják a helyüket! Ne felejtsük el, hogy a bor mértéktartó, tudatos fogyasztásával egy élvezeti, jótékony hatású, stresszoldó terméket fogyaszthatunk – tette hozzá Baloghné Király Mónika.

Fotó: Balatonfüred-szőlősi Hegyközség

A kialakult helyzetben sok hegyközségi borászat vállal házhoz szállítást. Az erősödő tavaszi napsütésben mi is eshet jobban, mint egy-két pohár szódabuborékkal teli fröccs a teraszon?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!