Országos, rendkívüli haltelepítési akció kezdődött

2020.05.07. 11:00

A Széki tóba is került 42 mázsányi harmadik nyaras ponty

A kormány döntése alapján 800 millió forintos haltelepítési támogatáshoz jutnak az állami tulajdonban lévő horgászvizek hasznosítói.

Molnár Sándor

Forrás: BHSZ

A Magyar Országos Horgász Szövetség által koordinált akció során, összesen mintegy 1200 tonna ponty kerül, több mint 400 telepítési ponton a horgászvizekbe.

Az akció keretében, a Devecser közelében található, 67 hektáros Széki tóba is került 42 mázsányi ponty.

– Szerencsések vagyunk, hogy mi is kaphattunk abból a 800 millió forint értékű telepítési támogatásból, amely soha nem látott nagyságrendű támogatást nyújt az állami tulajdonú horgászegyesületeknek – mondta el Dolfinger Mátyás a Széki-Tavi Horgász Egyesület elnöke, aki hozzá tette még, hogy 42 mázsányi, harmadik nyaras korosztályú pontyokat telepíthettek a Balaton felvidék legnagyobb horgásztavába. Olyan méretű halakat, amelyek azonnal visszafoghatók.

Fotó: BHSZ

A telepítésen részt vett Balogh Tibor a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének ( BHSZ ) elnöke is, aki szerint nagy öröm, hogy Magyarország jelentős horgászturisztikai vonzerővel bíró vizei ( a Tisza-tó, a Velencei-tó, valamint a Ráckevei Dunaág) mellett, a Széki tó is részesülhetett a többlettámogatásból. Elmondta azt is, hogy a kormány döntése elősegíti a horgászturizmus újraindítását, a halfogyasztás élénkítését, valamint a járvány helyzetben kialakult értékesítési nehézségek megoldását, a haltermelőknél felhalmozódott halak értékesítését.

A mostani telepítés a magyar haltermelés és a halgazdálkodás történetének eddigi legnagyobb logisztikai feladata. A várhatóan május közepéig tartó munkában 29 haltermelő, és mintegy 80 szállítójármű vesz részt. Az összesen mintegy 1200 tonna ponty telepítése több mint 350 horgászvízen, és 400-nál is több telepítési ponton valósul meg.

Fotó: BHSZ

– Szerencsére a Balaton sem marad ki a halasítási támogatásból, melyet a 2020. őszi és 2021-es pályázatok segítségével old majd meg a horgász szakmai szövetség – jegyezte meg örömmel a BHSZ elnöke. A telepítést nem követi rendkívüli tilalom, akár azonnal is kifoghatók a most telepített potykák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!