nincsenek egyszerű helyzetben a termelők

2021.02.11. 07:00

Dráguló takarmány, emelkedő tojásárak

Az elmúlt két esztendő alatt tíz százalékkal nőtt a tojás ára, ez elsősorban a megemelkedett takarmányárakra vezethető vissza. Az év utolsó hónapjában már 442 forintba került tíz tojás – számolt be róla a Pénzcentrum a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

Polgár Bettina

A takarmányárak növekedéséről számolt be lapunknak a pápai piacon árusító Lendvai József

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A hazai termelés tavaly rekordmértékű volt, azonban az időjárás nem kedvezett a takarmánynak, ezért megemelkedtek a világpiaci árak. Ugyan Magyarországon rekord-

mennyiséget takarítottak be, emiatt a termelők árcsökkenésre számítottak, de máshol – például Kínában – az időjárás nem kedvezett a kukoricának, így az ott lecsökkent kínálat miatt nagyot ugrott a kereslet, és kilőttek a világpiaci árak.

Szép Imre, a Tojásszövetség elnöke szerint a gabonafélék ára 25–30 százalékkal nőtt, januárban a kukorica tonnánkénti ára meghaladta a 60 ezer forintot. Miután a takarmány a legmeghatározóbb költség, a tojás tovább drágulhat. Hogy mennyivel, és abból mit érzékelnek a vevők, az majd az üzleti tárgyalások során dől el – tekintett előre a gazdasági portál.

A takarmányárak növekedéséről számolt be lapunknak a pápai piacon árusító Lendvai József
Fotó: Polgár Bettina/Napló

Szintén a takarmányárak növekedéséről számolt be a pápai piacon árusító Lendvai József. Mint mondta: van, aki már most sokallja a tojás árát, ám a kereslet továbbra is magas.

Hozzátette, az elmúlt évek viszonylatában nem következett be meredek áremelkedés, ezzel szemben a takarmányok ára jelentősen megnőtt, így nincsenek egyszerű helyzetben a termelők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!