Öntészeti Akadémia nyílt Ajkán

Főként öntészeti, alumínium ipari szakemberek képzését kívánják magasabb szintre emelni az új európai Öntészeti Akadémia létrehozásával, az ajkai Le Bélier Magyarország Zrt. A cég a magyar Kormányának stratégiai partnereként hozta létre ajkai gyárában ezt az öntészeti szakképző helyet, közel száz millió forintból.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

20210602 Ajka Le Bélier Európai Öntészeti Akadémia megnyitó Fábián Gábor gyárigazgató, David Guffroy vezérigazgató, Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő, cshwartz Béla polgármester, Pap Máté kancellár, Skobrák Tibor gazdasági igazgató Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Dienes Kata HR-vezető elmondta, hogy az Európai Öntészeti Akadémia célja a szakképzés és az innováció erősítése, ezen keresztül a vevői elégedettség növelése. A vállalat saját forrásból hozta létre az Európában is egyedülálló akadémiát, melynek képzéseit a vállalat szakemberei fejlesztették ki, a legmodernebb technológiát használva.

David Guffroy, a Le Bélier-csoport vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy az öntészet egy nagyon nehéz szakma, ahol a tudást is nehéz megőrizni, mely tudás ahhoz kell, hogy a vállalat fejlődni tudjon. Ez a tudás teszi lehetővé, hogy megkülönböztessük magunkat a versenytársainktól – fogalmazott a vezérigazgató.

Fenyvesi Zoltán, a térség országgyűlési képviselője elmondta, nagy öröm számára, hogy a Le Bélier ilyen innovatívan néz a jövőbe, hiszen ezzel az új tanműhellyel nem csak saját szakembereit, hanem az ország és a külföldi szakemberek képzéséhez is hozzá kíván járulni. Bízik abban, hogy az itt képzett szakemberek elsősorban Ajkán találják meg hosszú távon a céljaikat. Hozzátette, hogy jelenleg a városban csak egy képző intézmény tud szakmunkásokat képezni, akikkel a vállalat már évek óta szorosan együttműködik, hiszen 2019-ben egy közös tanműhelyt, most pedig az iskolával együttműködve saját akadémiát tudtak nyitni.

Schwartz Béla, Ajka polgármestere úgy látja, hogy a koronavírus-járvány ellenére az ajkai vállatok erősödőben vannak, jó példa ebben a tekintetben a Le Bélier is. Méltatta a Veszprémi Szakképzési Centrum és a vállalat közti partnerséget, és bízik abban, hogy a duális képzés a közeljövőben egy következő minőségi szintre tud emelkedni.

A Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja, Pap Máté elmondta, hogy az új szakképzési törvény egy rugalmasabb oktatási szervezést tesz lehetővé, és piacorientáltabb. Céljuk, hogy a Veszprém megyei vállalatok számára hasznos munkaerőt tudjanak képezni. Ebben kiemelkedő szerepe van a Le Bélier-vállalatcsoportnak.

Kavalecz Gábor, a szakképzési centrum főigazgatója elmondta, hogy ez a tanműhelyfejlesztés nemcsak Magyarországon, hanem Európában is példaértékű. A centrum és a cég közös célja, hogy a duális képzés által olyan piacképes tudást kapjanak a tanulók az általuk működtetett iskolákban, hogy a világban bárhol biztonsággal tudjanak boldogulni.

Fábián Gábor, a Le Bélier ajkai igazgatója a rendezvény zárszavaként hozzátette, hogy büszkeséggel tölti el, hogy a vállalat eljutott odáig, hogy a saját tanműhelyükben a saját szakmájukat, az öntészetet tudják oktatni, megőrizve a város számára ezt a nehéz, de értékes hagyományt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!