fejlesztés

2021.07.13. 20:00

Újabb ékkővel gazdagodott Balatonfüred: Átadták a Lóczy-barlang Látogatóközpontot

Több mint 270 millió forintból hozták létre Balatonfüreden, a Lóczy-barlang Látogatóközpontot, melyet kedden adtak át a közönségnek.

Kovács Erika

Fotó: Balogh Akos

A Balaton-felvidékei Nemzeti Park Igazgatóság (BFNPI) a Rejtett kincsek a BFNP-ban című beruházásra konzorciumban, a Széchenyi 2020 programmal több mint 402 millió forint uniós támogatást nyert. Ebből, összesen 273 millió forintból látogatóközpontot létesítettek Balatonfüreden, a Lóczy-barlangnál. Az igazgatóság konzorciumi partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) volt. Az elnyert pénzből fejlesztették a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyet és a Salföldi Majort is. A füredi központban interaktív kiállítás mutatja be a térség földtani és természeti értékeit. Az épület akadálymentesített, az energiát napelemmel állítják elő, építettek parkolót, vendéglátóhelyet, mosdót.

Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára kifejtette: az idei a fejlesztések éve a nemzeti parkoknál, 2021-ben mintegy 30 beruházást adnak át 8,7 milliárd forintért. Hozzátette, az elmúlt tíz évben is minden korábbinál több, 186 beruházás történt 78 milliárd forintért, 320 ezer hektáron, és ezzel javult a természeti környezet állapota. A nemzeti parki igazgatóságok a hazai ökoturizmus legjelentősebb képviselői. Itthon 700 ökoturisztikai létesítmény van, melynek felét az említett igazgatóságok működtetik, melyeket évente 1,6 millió ember tekinti meg. Kiemelkedő a BFNP, melyet a látogatók harmada keres fel. Felidézte, megújult a Salföldi Major, a kápolnapusztai bivalyrezervátum, a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely, a Tapolcai-tavasbarlang látogatóközpontja, egy hévízi élőhely és ősszel Ordacsehiben a dél-balatoni berek világát mutatják be. A nemzeti parkok egyre népszerűbbek, melyeknél nagyon fontosnak tekintik a természet, a táj értékeinek megőrzését.

-Megváltoztak az idegenforgalmi szokások, előtérbe került az aktív turizmus, a barlangok látogatása. Itthon ezekből 4000 van és 40 látogatható, hangsúlyozta. Juhász Szabolcs, az MTÜ turizmus szakmai igazgatója aláhúzta, több ezer idegenforgalmi beruházás zajlik országszerte, a turisztikai kínálat teljesen megújul. A foglalásokból látszik, jó esély van arra, hogy az idei nyár felülmúlja az elmúlt kettőt, júliusra 3, 3 millió vendégéjszakát, augusztusra 2,1 milliót foglaltak eddig. Az igazgató üdvözölte, hogy elfogadta a kormányzat a nemzeti turizmusfejlesztési stratégiát, mely a marketingre és értékesítésre helyezi a súlyt. A pandémia igazolta, mind többen tartózkodnak a természetben, a nemzeti parkokban, a BFNP-ban melyet a járvány alatt is 300 ezren látogattak.

–A füredi látogatóhely új szintre emeli a hazai turisztikai kínálatot, mondta. Szári Zsolt miniszteri biztos Lóczy Lajos geológusnak a Balatonnal kapcsolatos kutatásait idézte fel, majd Szekeres Pál miniszteri biztos üdvözölte, hogy az érintettek akadálymentesített épületben tekinthetik meg az érdekességeket. –Ez a csodálatos város újabb ékkővel gazdagodott, fogalmazott. Bóka István polgármester a beruházásnál a kulturált körülményekre helyezte a súlyt, mely méltó színfoltja a nemzeti parki beruházásoknak, majd köszönettel szólt az unió, a kormányzat és Kontrát Károly támogatásáról. Reményei szerint a központban sok ismeretet szereznek a látogatók, a diákok, és megismerik, megszeretik a Balatont, a térséget. Kontrát Károly, országgyűlési képviselő kifejtette, örömmel támogatta kezdettől a munkát, és csodálatos természeti képződménynek nevezte a barlangot, melyet 1882-ben kőbányászok fedeztek fel.

–Füred sokszínű vonzereje ezzel tovább gyarapodott, közölte. Puskás Zoltán, a BFNP igazgatója örömmel beszélt arról, hogy folyamatosan nő a bemutatóhelyek és látogatóközpontok népszerűsége, majd részletezte a mostani beruházást. Megjegyezte, az illetékesek ígérete szerint szélesítik a központhoz vezető utat, és föld alá helyezik az infrastruktúrát. A köszöntők után Cserny Tibor geológus, mérnök bemutatta A Balaton kutatása Lóczy Lajos nyomában című könyvet, majd a szónokok szalagátvágással átadták a látogatóközpontot a közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!