Veszprémben is segítenek a kisgyermekes szülőknek a munkaerőpiacra való visszatérésben

A kisgyermekkel otthon lévő szülők 2021. július elseje óta szövetkezetet alakíthatnak, így rugalmas keretek között vehetnek részt a foglalkoztatásban.

Molnár Sándor

Csomai Eszter a szövetkezet veszprémi irodája előtt. Várják a kisgyerekesek felvetéseit is

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az Északi Szomszédok az elsők között alapította meg ezt a szövetkezeti formát, és Veszprém megyében is közvetítő szerepet vállal a cégek és a kisgyermekkel otthon lévő, de rugalmas keretek között dolgozni akaró szülők között. A gyeden vagy gyesen lévő anyukák és apukák lehetnek az új szövetkezeti forma tagjai.

– Szövetkezetünk azért jött létre, hogy segítséget nyújtson a kisgyermekes szülőknek a munkaerőpiacra való visszatérésben. Rugalmas munkalehetőséget kínálunk. Elsődleges szempontunk az, hogy a szülő a legtöbb időt tölthesse a gyermekével, és ezenfelül ő határozhassa meg, hogy mikor és mennyit szeretne dolgozni – tájékoztatta lapunkat Csomai Eszter, a Kisgyermekes Északi Szomszédok Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezete elnöke. Hozzáteszi még, hogy ez kétféleképpen történhet.

A kismama visszamegy arra a munkahelyre, ahol a szülés előtt dolgozott, vagy más, a szövetkezettel partneri viszonyban lévő vállalathoz megy el dolgozni. Emellett a szövetkezet egy olyan közösséget szeretne létrehozni, ahol akár hasznos információkkal, előadásokkal segítséget nyújthat a kisgyermekes szülőknek a gyermeknevelésben vagy az elhelyezkedésben.

Csomai Eszter a szövetkezet veszprémi irodája előtt. Várják a kisgyerekesek felvetéseit is Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Még csak két és fél hónapja jött létre a szövetkezet, de rengeteg ötletünk van, és várjuk a kisgyermekes szülők felvetéseit is, hogy mire lenne szükségük, miben segíthetjük őket – jegyzi meg Csomai Eszter. Megemlíti azt is, hogy munkáltatókat csak a bérköltség terheli, míg kisgyermekes szülőnek csak személyi jövedelemadót kell fizetnie a béréből, járulékokat nem.

– Az elsődleges feladatunk az, hogy megismertessük mind a munkavállalókat, mind a munkáltatókat ezzel az új lehetőséggel – hangsúlyozza az elnök. Megemlíti azt is, hogy néhányan már dolgoznak ebben a formában, és folyamatosan kötik a partneri szerződéseket is, hiszen a munkáltatóknak is van erre igényük. A szülők vállalhatnak 4-6-8 órás munkát, de lehet szó akár csak heti egy alkalomról is, hogy minél több időt tölthessenek a gyermekükkel.

Mivel a Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezete szoros kapcsolatban van az Északi Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezettel és a Meló-Diák Észak-Dunántúl Iskolaszövetkezettel is, ezért a munkáltatónak és a kisgyermekes szülőnek sem kell aggódnia amiatt, hogy mi lesz akkor, ha megbetegszik a kisgyermek és a szülő nem tud bemenni dolgozni. A három szövetkezeti forma szorosan együttműködik és kisegíti egymást, ha ilyen probléma adódna. A szövetkezeti rendszer egyfajta védőhálót nyújt tehát a dolgozni akaró kisgyermekeseknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!