Veszprém megye

2021.11.17. 17:30

Milliárdok jönnek a településeken keresztül

Oláh Gábor a Pénzügyminisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára és Polgárdy Imre a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke tartott közös sajtótájékoztatót szerdán a Megyeházán.

Juhász-Léhi István

20211117 Veszprém Meygyeháza. Az új operatív program, a TOP Plusz megvalósítása megkezdődik Veszprém megyében is. Sajtótájákoztatót tart Oláh Gábor és Polárdi Imre Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

Az új operatív program, a TOP Plusz megvalósítása megkezdődik Veszprém megyében is. Ez volt a tájékoztató témája, aminek kapcsán Polgárdy Imre elmondta: a megyei önkormányzat tavaly szeptemberben döntött arról, hogy a megyei fejlesztési terveket felülvizsgálja, aktualizálja, és ahol kell kiegészíti. Idén áprilisban pedig a területfejlesztési koncepció és a 2027-ig szóló megyei területfejlesztési program elfogadásra került. Szeptemberben a megyei önkormányzat közgyűlése elfogadta az Integrált Területfejlesztési Programot. Ez azt is jelenti, hogy 73 milliárd forint áll majd a megye rendelkezésre a következő időszakban.

Oláh Gábor és Polgárdy Imre tartott sajtótájékoztatót szerdán a Megyeházán Fotó: Pesthy Márton/Napló

Elhangzott, az elmúlt hónapokban az elnök és munkatársai minden járási székhelyre ellátogattak, ahová meghívták a környékbeli polgármestereket és civil szervezeteket. Mint az kiderült, három kiírás már megjelent a következő időszakra, melyeknek beadása december elsejétől lesz lehetséges. Polgárdy Imre ugyanakkor hangsúlyozta, szükség van az önkormányzatok közötti egyeztetésre azért, hogy a támogatásokat még hatékonyabban használják fel a felek.

Oláh Gábor arról beszélt, hogy a kormányzat döntésének az értelmében a támogatásokat a településeken keresztül szeretné eljuttatni a gazdaságba. Ehhez jól szervezet munkára van szükség, amit a TOP operatív programok biztosítani tudnak. A következő hetekben 1000 milliárd forintnyi pályázható összeg nyílik meg – aminek egy része már elérhető – , majd a településeknek január 15-ig van lehetőségük beadni a pályázataikat.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, az elmúlt hétévben átalakították a pályázati rendszert, amibe bevonták a megyei önkormányzatokat, és a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságait. Végezetül elmondta, Veszprém megye az elmúlt években több támogatáshoz jutott a TOP-on keresztül, mint az tervezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!