Átláthatóbb tevékenység

2022.05.30. 10:00

Segítség az őstermelőkre vonatkozó előírások teljesítésében

Számos ponton változtak tavaly az őstermelői tevékenység és a termékek értékesítésének szabályai. Megszűnt az őstermelői igazolvány, helyette FELIR-azonosítót és Nébih-tevékenységazonosítót kell igényelni, majd ezeket megjeleníteni a szabályos árusításhoz.

Szijártó János

Több ponton is változtak az őstermelőkre vonatkozó szabályok. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal új, online „plakátgeneráló” lehetőséggel nyújt segítséget. A képen Lovász Gabriella őstermelő a piacon

Forrás: Szijártó János/Napló

Az előírásoknak megfelelő vásárlói tájékoztatásban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal új, online „plakátgeneráló” lehetőséggel segíti az őstermelőket. A funkció az élelmiszerlánc többi szereplője számára is elérhető. 
Amint az Holló Veronika sajtóreferens tájékoztatójából kiderül, a családi gazdaságokról szóló törvény alapján az őstermelő kizárólag olyan terméket értékesíthet, melyet az őstermelői nyilvántartásba, azaz a FELIR-be bejelentett. Az árusítás helyszínén fel kell tüntetni a Saját őstermelői tevékenységbőlszármazó termék feliratot, a FELIR-azonosítót és a Nébih-tevékenységazonosítót is. Ezek hiányában a termelőt akár százezer forintos bírsággal is sújthatják az ellenőrök. 
Az elmúlt időszak ellenőrzései során a hatósági szakemberek jellemzően azt tapasztalták, hogy az őstermelők nagy része vagy magával a kötelezettséggel sincs tisztában, vagy nem tudja, pontosan mely azonosítókat kell kiírnia, és azoknak hol nézhet utána. A tájékoztatási kötelezettség gyors és megfelelő teljesítéséért a Nébih új funkciót tett elérhetővé az őstermelő-kereső felületén, megkönnyítve a nyilvánosan kihelyezendő feliratok előállítását. Az internetes felületen a saját termelői adatokra történő szűrést követően egy kattintással megjelenik és nyomtathatóvá válik a közhiteles hatósági nyilvántartásból generált, minden elvárt azonosítót tartalmazó plakát. 
A vállalkozások lakossági ellenőrizhetősége iránt minden területen egyre nagyobb igény tapasztalható. E szellemben hasonló tájékoztató plakát készítését tette lehetővé a Nébih a FELIR-keresőben a többi élelmiszerlánc és agrárágazati szereplő számára is. Az azonosítók feltüntetése számukra nem kötelező, ugyanakkor a poszter használatával látványos módon tájékoztathatják vásárlóikat arról, hogy a Nébih adatbázisában szereplő, tehát ténylegesen bejelentett, jogszerűen működő vállalkozásról van szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!