Fülöp Júlia idegenvezető az év turisztikai vállalkozója

2023.03.22. 20:00

Megnyitották az idegenforgalmi szezont Balatonfüreden

Egész éves pezsgés, kitűnő idegenforgalmi mérleg, látványos fejlesztések, gazdag kulturális kínálat, pályázati források, együttműködés a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VB 2023 EKFF) programmal, mindezekről beszéltek az idegenforgalmi szezonnyitón Balatonfüreden, a Vaszary Galériában március 22-én, szerdán.

Kovács Erika

Fülöp Júlia idegenvezető boldogan vette át a díjat Fotó: Kovács Erika

Bóka István polgármester köszöntőjében kitért a koronavírus járványra, mely kedvezőtlenül érintette a turizmust, majd szólt a szomszédságban dúló háborúról, az inflációról. Utalt az elmúlt évek füredi vendégéjszakáira, melyek tavaly nőttek az utolsó, 2019-es „békeévhez” képes, főként júliusban és augusztusban. Szólt a megnőtt energiaköltségekről, amit a covid és a háború okozott, mely nehéz helyzetbe hozta a vállalkozásokat. Ezért az önkormányzat januárban, februárban a rezsiköltséget érintve támogatja azokat, akik vendéglátással foglalkoznak. Az említettek az év első részben kormányzati támogatásra is számíthatnak. A polgármester kitörési pontnak jelölte meg a konferenciaturizmust, mely elő és utószezonban sok vendéget vonz. Példaként említette meg a konferenciaközpontot, amit nemsokára átadnak. Aláhúzta az aktív és szabadidő turizmust, így a volt Brázay strandon csónakkikötő, a LUA hotel mellett új vitorláskikötő épült. Utóbbival a magyar vitorlázást hosszútávon a városhoz kötötték. Szó volt a Forrás Sportparkról, a diagnosztikai központról, a balatoni sétányokról, az Aranyhíd strandról. Bóka István szerint nagyon fontos, hogy a Balatont minél nagyobb területen, mind többen meg tudják közelíteni. A fejlesztésekhez jelentős mértékben nyertek el pályázati forrásokat. A polgármester nagyon jelentősnek nevezte a kulturális fejlesztéseket is, így az Esterházy-kastély felújítását, a helytörténeti gyűjteményt, a látványtárat, az arácsi tájházat, a VEB 2023 EKF és Balatonfüred együttműködését. Méltatta az önkormányzat és a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület (BTE) összefogását. – Balatonfüred turisztikai nagyhatalom, a vidéki idegenforgalom meghatározó szereplője.   

– Ebben a városban jó dolgozni, közölte Böröcz István, a 121 taggal működő BTE elnöke. Tavaly a legtöbb vendégéjszakát a Balatonnál töltötték el, főleg szállodában és magán szálláshelyen. A tavat főleg a 45-54 és a 65 év felettiek keresték. Itthonról a legtöbben Budapestről, Győrből jönnek, külföldről Németországból. Beszélt a digitális kártyáról, kiemelte a jégpályát, az adventi forgatagot és játékot, örömmel szól arról, hogy a BTE rövidesen a felújított Huray-villákban kap helyet. 

Schmidtné Kositzky Anett, a Füredkult ügyvezető igazgatója a város kulturális élete kapcsán méltatta Balatonfüred és a VEB 2023 EKF együttműködését, beszélt a  volt Városi Múzeumban, illetve a Borok Házában helyet kapó Modern Műtárról, melyben a Szöllősi-Nagy–Nemes Gyűjteményből 800 művet mutatnak be. Utalt a Vaszary Galériában tartott Bak Imre kiállításra, mely az EFK programjainak nyitánya volt Füreden. Az Esterházy kastélyban interaktív kiállításon mutatják be a balatoni fürdőéletet, a vitorlázás, hajózást, az Anna-bált, a Tagore sétányt. 

A köszöntők után Bóka István és Böröcz István átadta Fülöp Júlia idegenvezető részére az év turisztikai vállalkozója díjat. A díjazott 30 éve népszerűsíti Balatonfüredet magyar, angol és német nyelven. Murányi Rita, a BTE irodavezetője a további látványos eredmények apropóján az eddigi együttműködésre helyezte a súlyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!