Kajszikörkép

2023.07.19. 20:00

A termés jelentős részét elvitte a fagy

Ritka kincs idén a magyar kajszi, a tavaszi fagyok, a virágzáskori lehűlés, a nagy hőingás miatt a megszokott mennyiség negyede kerülhet piacra. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet szerint a klímaváltozás hatásaként egyre szélsőségesebb időjárás miatt elengedhetetlen a hazai gyümölcstermesztés átfogó újjászervezése.

Benkő Péter

A jó évjáratok átlagához képest 70-80 százalékkal kevesebb kajszi termett idén, a szervezetek becslése szerint csupán 7-8 ezer tonnát takaríthatnak be. A lédús gyümölcs ugyanakkor nagyon kedvelt, a feldolgozóipar részéről komoly igény mutatkozik iránta, az éves átlagtermés duplája is értékesíthető lenne. Az egészséges életmód kedvelőinek kiváló választás a kajszibarack, mely A-, B- és C-vitaminban bővelkedik, tartalmaz magnéziumot, káliumot, kitűnően hidratál.

Hazánkban mintegy 5000 hektáron termesztik, az évi mennyiség nagy szórást mutat: 5-35 ezer tonna között mozgott az elmúlt években. A kajszi melegkedvelő, tőlünk északabbra már nemigen él meg, ezért különösen érzékeny a tavaszi lehűlésre, ráadásul az egyik legkorábban virágzó gyümölcs. Egy jó termésű évben a hazai termés 70 százalékát az ipar használja, 30 százaléka kerül frisspiacra. A magyar kajszi kiváló tulajdonságait külföldön is elismerik, egyike a legmagasabb áron értékesíthető kertészeti exporttermékeinknek.

A tavaszi fagy évek óta visszatérő probléma, a helyzetet nem könnyíti, hogy a kamara felmérése szerint több mediterrán fajtát is termesztünk, de azokról nem rendelkezünk megfelelő ismeretekkel. Egyöntetű álláspont szerint vissza kellene hozni a fajtakísérleteket, megerősíteni az információátadást a termelők felé, a megfelelő termőhely kiválasztásához működőképessé tenni a kataszteri rendszert. Elengedhetetlen a hazai gyümölcstermesztés átfogó újjászervezése. Mivel a kormányzat az elkövetkező években kiemelkedő mértékű forrásokat biztosít az agrárium fejlesztésére, a mezőgazdasági termelés hatékonyságának növelésére, a hazai gyümölcsnemesítés megerősítésére is sor kerülhet, amit a két szervezet szorgalmaz.

Hogy a kajszitermelők minél több naprakész információhoz jussanak, nemrég szakmai programot is szervezett a NAK és a Balaton Ker-Tész Szövetkezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!