Édes finomság

2023.08.11. 07:00

Kimagaslóan jó minőségű dinnye, átlagos termésmennyiséggel

Az idei év az extrém hideg, esős időjárás miatt nem egyszerű sem a termelés sem az értékesítés szempontjából. Azonban összességében a visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy a minőség kimagaslóan jó, a termés mennyisége pedig átlagos.

Szijártó János

Az idei évben a dinnye minősége kimagaslóan jó, a termés mennyisége pedig átlagos Veszprém vármegye egyetlen dinnyetermelője értékelése alapján Fotó: Szijártó János

Így értékelt a  Veszprém vármegye egyetlen dinnyetermelő cége, a Csi-Ko Cseresznye Kft. képviseletében Fábián András. A vállalkozás Pápa mellett, Takácsiban 14 hektáron termeszt görögdinnyét, egy hektáron csemegekukoricát, négy hektáron pedig cseresznyét.
- A görögdinnye egyértelműen a nyár legnépszerűbb gyümölcse, ami valójában egy zöldség. Kulcsszó a "nyár", a kereslet emiatt egy fagylaltéhoz hasonlítható. Ha az időjárás meleg, a fogyasztói hajlandóság sokkal magasabb, így a hűvösebb napok miatt most ennek némi hiányát tapasztaljuk, ám a magas minőség miatti állandó kereslet ezt némiképpen  ellensúlyozza. Január elseje óta több, mint 800 milliméter csapadékkal kellett szembenéznünk, ami ráadásul nagy hektikussággal érkezett. Az özönvízszerű esőzések miatt vízállásos területek alakultak ki a földjeinken, amit napokig szivattyúztunk, és még így is problémát okozott mind az ültetés, mind pedig a növényvédelem szempontjából. Az elmúlt hetekben a dinnyeszüretet nehezítik ezek a körülmények, de mivel vannak pozitívumok is, így nem panaszkodunk - mondta el Fábián András.
A termelő hozzátette, hogy működésük tíz évében számos fajtát kipróbáltunk, amelyekből mára összesen kettőt tartottak a portfóliójukban. Hazai piacra egy nagyobb méretű dinnyét (Rubin), export piacainkra pedig egy kisebb fajtájú (Gambey) dinnyét termesztenek. Ami a külföldi piacokat illeti, Szlovákiába, Lengyelországba, Ausztriába, Csehországba, Németországba, Romániába és Litvániába tették elérhetővé a "Takácsi Dinnyét". Hazánkban Pápán, Takácsiban és Mosonmagyaróváron üzemeltetnek saját boltokat.
Fábián András külön kiemelte, hogy dinnyetermelőként nagyon komolyan veszi a "Minőség, megbízhatóság, környezettudatosság" szlogent. - Ennek szellemében a minőséget saját boltjainkban válogatott dinnyékkel garantáljuk, amelyet mindig frissen szedünk, és a legnagyobb odafigyelés mellett szállítunk, hogy ne sérüljenek. A megbízhatóság arra utal, hogy ha valaki ennek ellenére sem lenne elégedett a vásárolt áruval, mi azt azonnal kicseréljük és kárpótoljuk a vásárlót. Termelésünk során számunkra a legfontosabb kritérium a környezettudatosság. Szeretnénk, ha a következő generáció is folytathatná a dinnyetermesztést Takácsiban, ezért tervezett öntözővíz gazdálkodással, növényvédelemmel, tápanyag utánpótlással és a lehető legkevesebb feldolgozhatatlan hulladék képződéssel dolgozunk - tette hozzá a mezőgazdasági vállalkozás tulajdonosa, vezetője. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!