fehérjeforrás

2017.09.17. 15:40

Szójatúra a Művészetek völgyében

Megtöltötték az érdeklődők Taliándörögd kultúrházát. A Szegedi Gabonakutató és a Dörögdi Mező Kft. közös bemutatóján magyar nemesítésű szójafajták próbavetésének eredményét is meg lehetett nézni.

Sági Ági

Nem tartozik a tradicionálisan termesztett növények közé a szója, nem is ez a hazája. Az eredetileg Kelet- Ázsiában honos növényt 2017-ben Magyarországon 77220 hektáron termesztették. Ez a 4,3 millió hektár szántóterület mindössze két százaléka, mégis sokakat érdekel a szójatermesztés lehetősége.

A szójatermesztés Magyarországon valójában nem újdonság, már a 60-as években is termesztették, de a tengeren túli genetikailag módosított szóják miatt, egyre nagyobb az igény a garantáltan GM mentes szójababra.

- A mi családi gazdaságunkban a növénytermesztés alárendelt szerepű. Blonde d'Aquitaine húsmarha fajtát tenyésztünk, és juhtenyésztésünk is jelentős. Szükségünk van megbízható fehérjeforrásra, és ezt termeljük meg magunknak a szójával- mondta el lapunknak Révész Márton ügyvezető igazgató.

A szójabab 35 százalékban fehérje így az egyik legjobb fehérjeforrás lehet a hízóállatok számára. A szójatermesztés nem könnyű, fegyelmezett és precíz növényvédelmet kíván. Az állattenyésztőknek megéri a termesztés, hiszen ha saját takarmánnyal dolgoznak, akkor biztonságos fehérjeforráshoz jutnak. A szántóföldi növénytermesztésben kissé más a helyzet.

Fotók: a szerző

Tavaly még a szója még bevonható volt a „zöldítésbe”, azaz a vetése beletartozott az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös agrártevékenységbe, vagy a növénytermesztés változatossá tételébe, amiért a gazdálkodó külön támogatást kapott, körülbelül 11 ezer forintot hektáronként. Az uniós jogszabályok változása miatt ez a támogatás jövőre csak a vegyszermentesen termesztett szója esetén lesz igényelhető, vegyszermentesen szóját termeszteni pedig a szakértők szerint sem egyszerű dolog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!