Ideális, ha már lehullott a lomb, de még nincs fagy

2017.11.20. 09:00

Most van itt az őszi faültetés ideje

Nem mindegy, hogy milyen fát, milyen gyökérzettel, hogyan ültetünk. Az ültetéshez a zánkai Gyógynövényvölgy szakmai vezetője, Takács Ferenc adott tanácsokat.

Sági Ági

A csonthéjasok kivételével, ha az időjárás is engedi, jobb ősszel fát ültetni, mert a talaj ilyenkor még hat-nyolc fokos, és a gyökér növekedésnek tud indulni. A talaj menti enyhébb fagyok még alkalmasak az ültetésre, ha beköszöntenek a kemény mínuszok, és átfagy a talaj, akkor meg kell várni a tavaszt. A konténeres, földlabdás fák szinte 100 százalékban megerednek, de szabadgyökerű fák ültetésekor már a kiválasztásnál oda kell figyelni.

- Elsősorban a gyökeret kell jól megnézni, ez fontosabb, mint a korona. Legyen körkörös az oltványra, legyenek benne vékonyabb és vastagabb gyökerek is – mondta el lapunknak a szakember.

Az oltványt a szélirányba kell állítani – mondja Takács Ferenc Fotó: Sági Ági

Ha megvan a kiválasztott fa, akkor a szállítására is nagyon kell figyelni. A gyökér nagyon érzékeny, könnyen megsérül, megfázik, kiszárad, ezért nedves rongyba, nejlonba csomagolva érdemes szállítani. – A gödör a gyökérátmérő kétszerese legyen, olyan mélyre kell ásni, mint a faiskolában volt. A gyökerek végéből egy-két centit le kell csípni, a sérült gyökereket kivágni – folytatta a szakember.

Jó ha a gyökér alatt laza a talaj, hogy könnyebben elindulhasson lefelé. Betaposni nem szabad, mert könnyen megsérül, viszont az őszi ültetésnél is jól be kell öntözni, és a víz elvégzi a talajtömörítést. A föld tetejére érdemes komposztot szórni, így tápanyag is mosódik majd be. Trágyát lehet a csemete alá tenni, de ott fontos, hogy legyen néhány centi talaj a gyökér és a tápanyag között. A komposztot célszerű mulccsal betakarni, így a nedvességet is meg lehet őrizni. Az ültetőgödör mentén célszerű peremet formálni, így a víz sem folyik el a gödörtől. A csemete elhelyezésénél érdemes még arra is figyelni, hogy az oltvány, az oltás helye szélirányban legyen. A friss ültetést pár évig érdemes kikarózni, kikötni, így is segíthetjük a talpraállásban. A suhánggal az oltványhoz hasonlóan kell eljárni. Az oldalvesszőket ültetés előtt érdemes levágni, a törzsmagasság beállítása jövő tavasszal történhet majd. Ha minden jól megy, gyümölcsfánk a következő húsz évben meghálálja az ültetéskori törődést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!