Rekord rekord hátán

2024.02.11. 15:40

Hirtelen jött tavasz a télben - Meteorológussal beszélgettünk a tavaszias időjárás hátteréről és hatásairól

Február első felében járunk még, miközben jó egy hete folyamatosan tavaszias időjárást érzékelünk. Mi okozza ezt, dőltek-e meg hőmérsékleti rekordok az elmúlt napokban, s milyen hatással van ránk a hirtelen érkezett „tavasz”? Kovács Győző meteorológust kérdezzük a fenteikről.

Benkő Péter

A hóvirágok szinte mindenhol kibújtak már Veszprém vármegyében, köszöntve az enyhe időt, a kora tavaszi időjárást. A frontra érzékenyek melegfronti tüneteket érezhettek, a gyors változások megterhelik az azokra érzékeny emberi szervezetet

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A szakember elmondja, legutóbb, éppen húsz éve, 2004 februárjának elején volt hasonlóan meleg idő, ám akkor a hónap végére ónos esővel visszatért a tél, márciusban pedig havazott, ráadásul hóvihar akadályozta a közlekedést. 

– Ezt a meleg periódust részben az általános légkörzés módosulásának köszönhetjük, ugyanis a magasban az ilyenkor jellemző nyugat–keleti áramlást egy délről észak felé tartó áramlás váltotta fel, ami enyhe levegőt szállít Afrika északi feléből Európa nyugati és középső területei fölé. Ráadásul az Atlanti-óceán fölött örvénylő ciklon előoldalán is az évszakra jellemzőnél jóval enyhébb levegő érkezett fölénk ezekben a napokban. A két hatás összeadódása okozza a rendkívüli, meleg időjárást – mondja el Kovács Győző az okokat. A meteorológus beszámol hőmérsékleti rekordokról is. 

– Először február 4-én reggel dőlt meg a napi legnagyobb minimum-hőmérséklet, mely 0,1 Celsius-fokkal lett magasabb, mint a korábbi, 2004-es érték. Ugyanezen a napon megdőlt a napi maximum is, mely szintén a húsz évvel korábbit múlta felül, idén 14,2 fokot mértünk. Másnap már nem dőlt meg a napi maximum, mely így továbbra is a szintén 2004-ben mért 19,1 fok. Ez egyébként Veszprémben az eddig mért februári napi és havi maximum-hőmérséklet – mondja a szakember, aki azzal folytatja, február 6-án reggel 0,2 fokkal volt melegebb a korábbi rekordnál, ugyanezen a napon 16,3 fok lett a napi maximumérték, mely 0,3 fokkal magasabb az eddiginél. Viszont 7-én nem dőlt meg újabb rekord, néhány tizedfokkal elmaradt a maximum-hőmérséklet a korábbitól. Azonban 8-án 0,3 fokkal újra megdőlt ez az érték.

Kovács Győző a HungaroMet véleményét idézi azzal kapcsolatban, milyen hatásokat generál az emberi szervezetben a télben érkezett „tavasz”. 

– Időjárási frontok nem érintették térségünket, direkt fronthatás nem volt, de a frontra érzékenyek mégis melegfronti tüneteket érezhettek, a gyors változások pedig megterhelték az azokra érzékeny szervezeteket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!