egyelőre elsőfokú

2018.05.25. 08:00

Felhőszakadás miatt adtak ki riasztást Veszprém megyére is

Az egész országban figyelmeztetések vannak érvényben a felhőszakadás veszélye miatt, és öt megyében már másodfokú a figyelmeztetés.

veol.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek reggeli veszélyjelzése szerint Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Somogy és Tolna megyében van másodfokú figyelmeztetés. Ott az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternél is több csapadék hullhat.

Az ország többi területén elsőfokú a figyelmeztetés felhőszakadás miatt.

Pénteken jellemzően erősen felhős lesz az ég, inkább csak rövid napos időszakok lehetnek. Főként délutántól az erőteljes gomolyfelhő-képződés miatt több helyen, nagyobb számban az ország déli felén valószínű zápor, zivatar, néhol felhőszakadás. Az északkeleti, északi szelet élénk, néhol erős lökések kísérik, de zivatar környezetében átmenetileg viharos szél is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 24 és 30 fok között valószínű, de a Kisalföldön, Alpokalján kissé hűvösebb is lehet. Késő estére 15 és 20 fok közé hűlhet le a levegő, a zivatarok által érintett területeken és északnyugaton lesz a hidegebb – írja a met.hu.

A legjellemzőbb kísérőjelenség zivatarok környezetében továbbra is a felhőszakadás ( >25-30 mm, néhol akár > 50-70 mm) lesz, illetve néhol viharos (55-75 km/h) széllökés és helyenként jégeső (1-2 cm körüli átmérővel) is előfordulhat. Kis eséllyel (elsősorban DK-en) egy-egy heves zivatar sem kizárt 80 km/h feletti szélrohammal és 2 cm-t meghaladó jéggel.

Nincs változás, érkezhetnek záporok, zivatarok

A vmeteo.hu szerint pénteken a rövid napos időszakok mellett többször borultságig növekszik a gomolyfelhőzet és ismétlődően kialakulhat zápor zivatar, jelentős mennyiségű csapadékkal. Általában mérsékelt marad az északkeleti szél. A hőmérséklet reggel 16°C körül ígérkezik, a maximum a sok felhőnek és esőnek köszönhetően 22°C közelében lesz csupán. Szárazabb idő esetén ennél melegebb lesz.

Gyereknapon jó idő lesz

Szombaton még előfordulhat csapadék, vasárnaptól már szárazabb, melegebb levegő érkezik fölénk nyárias időt okozva.

A Balatonnál pénteken gyakran erősen megnövekszik a felhőzet a tó térségében, záporok, zivatarok kialakulására kell számítani, helyenként felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kíséretében – szól az Időkép előrejelzése. Zivataroktól függetlenül is megélénkülhet az északi-északkeleti szél. Délután 24-25 fokot mérhetünk. A víz hőmérséklete 21 fok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!