emellett loptak is

2020.09.23. 16:00

Kapzsi ácsok zsarolták meg az idős veszprémi házaspárt

A messziről jött ácsok alaposan megfélemlítettek egy idős nőt, akitől félmillió forintot zsaroltak ki. Vezetőjüket felfüggesztett börtönre ítélték a kár megtérítése mellett.

Mátételki András

Fotó: pixabay.hu

A büntetlen előéletű, magyar–román kettős állampolgárságú G. Gavrila testvére tavaly szeptemberben hirdetést adott fel egy újságban, hogy ácsmunkákat vállalnak. Egy veszprémi asszony telefonon jelentkezett G. Mateinél. A férfi álnéven mutatkozott be, majd megállapodtak abban, hogy október 7-én személyesen eljön a csapatával. Az ítélet szerint G. Gavrila két ismeretlen társával megjelent a Szent István utcai családi házban, ahol a háziaktól kértek kölcsön szerszámokat (!), többek között egy 40 ezer forintot érő láncfűrészt.

A 32 éves vádlott megegyezett a háziasszonnyal, hogy az ácsmunkát – anyagköltséggel együtt – 12 ezer forint négyzetméteráron végzik el.

A férfi és társai 21 tetőcserepet cseréltek ki, illetve egy gerendaközt léceztek újra. Összesen mintegy tíz négyzetméteren végeztek szakmunkát. Ezzel szemben a nap végén a vádlott 40 négyzetméter után követelt 460 ezer forintot, valamint 45 ezer forintot anyagköltségként számolt el – szemben az eredeti megállapodással. Amikor az idős nő megtagadta a fizetést, a vádlott az egyik társát behívta az udvarról, aki úgy ráijesztett a háziasszonyra, hogy az három részletben összesen 450 ezret adott át az agresszív férfinak, akit később nem sikerült a nyomozóknak elfogniuk. A férfinak még ez sem volt elég, a hölgy pénztárcájából az utolsó tízezrest is kivette. A csapat távozáskor vételi ajánlatot tett a láncfűrészre. Míg az idős házigazda pótalkatrészeket keresett, a három férfi lelépett a fűrésszel. Összesen félmilliós kárt okoztak a veszprémi házaspárnak.

A vádlott a tárgyaláson beismerte bűnösségét. A Veszprémi Járásbíróság zsarolás bűntette miatt az egyik Pest megyei faluban élő vádlottat egy év nyolc hónap börtönre és 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását három évre felfüggesztették, és kimondták, meg kell fizetnie a félmilliós kárt a házaspárnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!