Pápa környéki földügyletek

2021.02.10. 16:00

Meg akarta kerülni a földtörvényt a gazdálkodó?

Döntött a bejegyzett tulajdonjog törléséről és az ingatlan-nyilvántartásban szereplő eredeti állapot helyreállításáról a Pápai Járásbíróság, és ezzel helyt adott a Veszprém Megyei Főügyészség keresetének.

Kovács Erika

Az ügylet ugyanis olyan termőföldeket érintő csere- és adásvételi szerződések alapján jött létre, amelyekkel egy gazdálkodó meg akarta kerülni a földforgalmi törvényt, derült ki a főügyészség tájékoztatójából.

Az előzményekről közölték, a főügyészség olyan gazdálkodóval szemben indított polgári pert, aki megkerülte az adásvételi szerződésekre vonatkozó szigorú szabályokat, és egyetlen adásvétel helyett egy csereszerződésből kiindulva, több ügylettel szerzett földtulajdont.

A gazdálkodó-alperes a tulajdonában lévő, Pápa környéki föld egy részét olyan földterület résztulajdonára cserélte el, amelyből további területet kívánt megszerezni. Miután a cserével tulajdonostárs lett, kedvező elővásárlási helyzetbe került, s így más vetélytársakat kizárva kötött a többi tulajdonostársával adásvételi szerződéseket.

A felek célja nem a csere volt, mert a szerződés megkötése után a gazdálkodó a cserealapnak korábban felajánlott földet is visszavásárolta, majd a megszerzett területekkel együtt odaajándékozta egy hozzátartozójának.

A Pápai Járásbíróság az ügyészség keresetének helyt adva megállapította, a gazdálkodó által kötött csereszerződés mögött az elővásárlási jog, a piaci versenyelőny megszerzésének szándéka húzódott meg. A jogszabály megkerülésével kötött csereszerződésre pedig kizárólag a biztos tulajdonszerzés, az adásvétellel járó nehézsége elkerülése érdekében volt szükség. Így a csereszerződés semmis, a bíróság az adásvétellel megszerzett tulajdonrészek, illetve az ajándékozással szerzett tulajdonjog törléséről, valamint az eredeti ingatlan-nyilvántartási állapot helyreállításáról is rendelkezett.

A bíróság döntését a Veszprémi Törvényszék, mint másodfokú bíróság helybenhagyta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!