Börtönre ítélték és kiutasították Magyarországról a szír embercsempészt, akit Márkónál fogtak el a rendőrök

A Veszprémi Járásbíróság három év börtönbüntetéssel sújtotta azt a 26 éves szír állampolgárságú férfit, akit az ügyészség embercsempészés bűntette miatt állított bíróság elé.

Képünk illusztráció.

A vádlottat a bíróság öt évre kiutasította Magyarország területéről, valamint kötelezte az eljárás során felmerült bűnügyi költség egy részének megfizetésére, továbbá fenntartotta a vádlott letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig – tudtuk meg a Veszprémi Törvényszék Sajtóosztályától.

A bíróság által megállapított tényállás alapján a vádlott 2021 januárjában egy éjjel a szerb határ magyarországi oldalán kettő iraki állampolgárt és hat szír állampolgárt vett fel a bolgár honosságú személygépkocsiba, hogy vagyoni haszonszerzés céljából segítséget nyújtson részükre abban, hogy a menekültügyi eljárást megkerülve az államhatárok átlépéséhez szükséges okmányok nélkül Magyarországról Ausztriába jussanak.

A nyolc személy korábban Magyarország államhatárát Szerbia felől, érvényes úti okmányok nélkül, a jogszabályi rendelkezések megsértésével lépte át azért, hogy Ausztriába utazzon. Az embercsempészés díja 4000 – 4500 euró volt fejenként, amelyet az embercsempészek részére egy török utazási irodába helyeztek letétbe.

A vádlott Márkó térségében, Veszprém irányából Ausztria irányába közlekedett gépkocsival és az abban utazó 8, magát a helyszínen szír állampolgárságúnak valló személlyel, amikor a rendőrjárőr a személygépkocsit megállította, ellenőrzés alá vonta, majd tetten érést követően a vádlottat őrizetbe vette.

A vádlott a tárgyaláson elismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, azt megbánta, részletesen azonban nem nyilatkozott, magát bűnösnek nem érezte. Előadta, hogy nem volt tisztában azzal, hogy bűncselekményt követ el, cselekményében az motiválta, hogy sorstársainak segítséget nyújtson. Tagadta, hogy a bűncselekményt vagyoni haszonszerzés végett követte el, kiemelte, hogy ő senkitől nem kapott pénzt.

Az ítélettel szemben az ügyész fellebbezést jelentett be a kiutasítás tartamának felemelése végett, míg a vádlott és védője a tényállás, a kiszabott büntetés és a minősítés megváltoztatása iránt jelentettek be fellebbezést, másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el. A letartóztatást fenntartó végzést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője fellebbezéssel éltek, így a végzés nem vált véglegessé, azonban a fellebbezésnek a letartóztatás végrehajtása tekintetében nincs halasztó hatálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!