Meghalt az aszfaltra zuhant férfi Balatonfüreden, szándékosságért börtön jár az elkövetőnek

Halált okozó testi sértés bűntettének minősül egy másik ember indulatból történő fellökése, ezért fogház helyett börtönben kell letöltenie a három év hat hónap büntetést a férfinek, aki úgy meglökött egy másikat Balatonfüreden, 2019 végén, hogy utóbbi meghalt a sérülései miatt a kórházban. Így döntött az ügyben a Győri Ítélőtábla a minap, a Győri Fellebbviteli Főügyészség (GyFF) indítványának megfelelően, derült ki a GyFF közleményéből.

Kovács Erika

Fotó: pixabay.hu

Megváltoztatta a Győri Ítélőtábla a Veszprémi Törvényszék, mint elsőfokú bíróság tavaly októberi ítéletét, amely gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat, ezért három év hat hónap fogházbüntetésre ítélte. A GyFF, mint másodfokú ügyészség indítványozta a cselekmény halált okozó testi sértés bűntettének minősítését, és ehhez a kategóriához igazodóan a börtönbüntetést. A Győri Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság a cselekmény minősítését illetően osztotta a fellebbviteli főügyészség jogi álláspontját, mert a vádlott magatartása nem gondatlan, hanem szándékos volt. A vádlott ugyanis az utcai kölcsönös szidalmazások után váratlanul, a védekezésre esélyt sem adva, bántalmazta, lökte el a sértettet az aszfaltra.

A Veszprémi Törvényszék a tényállásról egyebek mellett korábban közölte, a vádlott baráti társaságban alkoholt fogyasztott egy balatonfüredi vendéglátóhelyen baráti társaságban, majd hazaindult hajnalban 2019 decemberében. Találkozott két ismeretlen férfivel, köztük a későbbi sértettel, akik szintén ittas állapotban voltak. A vádlott cigarettát kért tőlük és beszélgetni kezdtek. A vádlott és sértett a beszélgetésnél, utóbbi kezdeményezésére, összeszólalkozott, majd trágár módon szidalmazni kezdték egymást.

A vádlott már eltávolodott a sértettől, amikor a sértett a távolodó vádlott után szólt, aki erre visszafutott és szidalmazni kezdte a sértettet. A vádlott a vita közben meglökte mellkasánál a sértettet, aki ettől, ittassága miatt is, egyensúlyát elvesztette, és a járdáról hátravágódva a beton úttestre zuhant úgy, hogy fejét beverte az útburkolatba.

A sértett a lökés miatt életveszélyes sérüléseket, koponyacsont törést, koponyaűri vérzést, agyzúzódást szenvedett, és emiatt meghalt a kórházban néhány nappal később. A bíróság e tényállás alapján bűnösnek mondta ki a vádlottat gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében, amiért három év hat hónap fogházbüntetésre ítélte. Az ítéletet a főügyészség képviselője tudomásul vette, de a vádlott és védője fellebbezett, elsősorban felmentésért, másodlagosan a kiszabott szabadságvesztés enyhítése érdekében. Ezért az ügy a Győri Ítélőtáblán folytatódott, ahol meghozták az említett ítéletet nemrég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!