Halálra verte lakótársát, életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott a balatonfűzfői férfi

A Veszprémi Törvényszék különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte azt az 50 éves férfit, aki 2019 augusztusában Balatonfűzfőn lakótársát halálra verte.

A bíróság 2021. április 29-én kihirdetett ítélete szerint legkorábban 33 év elteltével vizsgálható meg, hogy a vádlott feltételes szabadságra bocsátható-e.

A törvényszék kötelezte továbbá a vádlottat a több mint 400 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére, valamint elrendelte a jelenleg még más ügyben szabadságvesztés büntetését töltő vádlott letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig.

A megállapított tényállás szerint a vádlott és a sértett egy balatonfűzfői ingatlan egy szobás külön lakrészében laktak szívességi lakáshasználóként, az ingatlan körüli munkák elvégzése fejében. A két férfi 2019. augusztus 22-én a délelőtti órákban is együtt végezték a ház körüli karbantartási munkákat, majd a sértett elment a városba pénzt kéregetni, melyből szeszes italt vásárolt magának és 13 óráig elfogyasztotta azt, melynek hatására munkavégzésre képtelen állapotba került. A vádlott azt tervezte, hogy délután motoros fűkaszával fog dolgozni, ezért elment egy helyi benzinkútra üzemanyagot vásárolni.

Amikor hazaért, észlelte, hogy a sértett a korábban megbeszélt karbantartási munkákat nem kezdte meg, hanem ittas állapotban az ágyán fekszik. A vádlott ezen felháborodott és ideges lett, melynek következtében az ágyon fekvő és súlyos ittassága miatt védekezésre képtelen állapotban lévő sértettet ököllel és egy faléccel testszerte bántalmazta, az ágyról lelökte, majd a földön fekvő sértettet tovább bántalmazta és a sértett nyakára és mellkasára is nagy erővel rálépett. A vádlott a sértettet az épület előtti betonozott részre kihúzta és tovább folytatta az ütlegelést. Miután a bántalmazással felhagyott, a sértettet az ingatlanon található fészerbe húzta annak érdekében, hogy azt a látszatot keltse, hogy ott baleset történt. A vádlott a szomszédtól kért segítséget olyan tájékoztatást adva, hogy a sértettet baleset érte.

A sértettet a szomszéd hívására kiérkező mentők újraéleszteni már nem tudták, a helyszínen elhalálozott. A vádlott által kifejtett, az átlagosat lényegesen meghaladó szenvedéssel és rendkívüli embertelenséggel, brutalitással járó bántalmazás következtében a sértetten közel hetven külsérelmi nyom keletkezett. A sértettet a súlyos fokú ittassága a támadás elleni védekezésre képtelenné tette.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, a feltételes szabadság lehetőségéből történő kizárás érdekében, míg a vádlott és védője felmentésért jelentettek be fellebbezést, ezért az ítélet nem jogerős; másodfokon a Győri Ítélőtábla jár el. A vádlott letartóztatását elrendelő végzést a fellebbezésre jogosultak tudomásul vették, így az véglegesé vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!