Életet mentett a szén-monoxid érzékelő Pétfürdőn

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Pétfürdőn, egy Újmandulás utcai családi házban a minap.

Kovács Erika

Fotó: Szőke Péter/BM OKF

A pétfürdői hivatásos tűzoltók érkezése előtt a tulajdonos kikapcsolta a kazánt, kinyitotta az ablakokat és a család kiment a házból, tudtuk meg a katasztrófavédelemtől. A tűzoltók a nyílt égésterű gázkazánt újra bekapcsolták, méréseket végeztek és a berendezés közelében ki tudták mutatni a gázt. Az egység lekapcsolta a kazánt, a szellőztetés után újabb méréseket végzett, amikor már csökkent a gáz koncentrációja. A tűzoltók felhívták a tulajdonos figyelmét arra, hogy a kazánt csak az átvizsgálás és a szükséges javítások után használják.

-Az eset könnyen tragédiával végződhetett volna, de a házban jól működő szén-monoxid érzékelő volt, és a család helyesen tette, amikor kinyitották az ablakokat és elhagyták az épületet, fogalmaztak a katasztrófavédelem illetékesei. Megjegyezték, a fűtési szezon után sem múlik el a szén-monoxid mérgezés veszélye, mert nemcsak a fűtőberendezések, hanem a klímák és a vízmelegítők is okozhatnak problémát.

Közölték továbbá, a nagy hőségben megemelkedik a szén-monoxid miatti riasztások száma. Ennek oka, hogy a kémény belső hőmérséklete alacsonyabb, mint a külső hőmérséklet. A beszorult hideg levegő pedig nem engedi kiáramolni a vízmelegítők égésterméket, ami a légdugó miatt visszaáramlik a melegítőbe, és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid jöhet létre. Ezért fontos nyáron is egy szén-monoxid-érzékelőt működtetni ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak.

Ezekben a napokban sokan használnak klímát vagy mobil klímát, megfelelő szellőzés hiányában ezek is segíthetik a szén-monoxid kialakulását. Minden olyan épületgépészeti megoldás veszélyes lehet, amely befolyásolja az otthonunkban a levegőáramlást, ezért minden nyílt égésterű vízmelegítő és fűtőeszköz közelébe érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt telepíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!