Holland embercsempészek letartóztatását indítványozta a Veszprém Megyei Főügyészség

A Veszprém Megyei Főügyészség több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt letartóztatását indítványozta annak a két Hollandiából érkezett férfinak, akik 2021. július 29-én 24 illegális határátlépőt akartak a jogszabályi rendelkezések megkerülésével Magyarországról Ausztriába juttatni.

Forrás: rendőrség

A török, iráni és afgán állampolgárságú migránsok Szerbiából, Szabadka térségéből embercsempészek segítségével jutottak át a szerb-magyar határon, majd az egyik elkövető, egy 39 éves férfi a holland rendszámú kistehergépkocsijába felvette őket, hogy a határ jogellenes átlépésével az Osztrák Köztársaságba jussanak – írja közleményében a Veszprém Megyei Főügyészség.

A gyanúsítottat azonban este fél kilenc körül, a 8-as főúton, Devecser térségében a rendőrök megállították és őrizetbe vették, a kistehergépkocsiban szállított migránsokkal szemben pedig idegenrendészeti eljárást indítottak. Az ügy másik gyanúsítottja, egy 57 éves férfi mindeközben egy szintén holland rendszámú személygépkocsival a társa előtt haladt, hogy úgynevezett „előfutóként” a rendőri intézkedések megelőzése érdekében nyújtson neki segítséget. A rendőrök azonban őt is azonosították, és Somlóvásárhely közelében elfogták.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítése és a bűnismétlés veszélye miatt a Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírójánál indítványozta az elkövetők letartóztatásának elrendelését, melynek a bíróság helyt adott, és a kényszerintézkedést egy hónapra elrendelte. A bíróság végzése az egyik gyanúsított vonatkozásában véglegessé vált, míg társa esetében még be kell várni a védő jognyilatkozatát.

Kapcsolódó írásunk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!