Elütötték Lubics Szilvia ultrafutót a balatoni versenyen

Elütötte Lubics Szilvia ultrafutót egy személyautó a PreVital Szőlőskör versenyen az elmúlt szombaton. A szervező mindent megtett a biztonságért, a rendőrség vizsgálja az esetet, egy veszprémi oktató előzéskor legalább autónyi távolságot javasolt a versenyzőktől.

Kovács Erika

- A PreVital SzőlősKör 50 kilométeres távján indultam, és a verseny 35. kilométerében Balatonakali után egyszer csak a semmiből egy nagy ütést éreztem hátulról a csípőmön, a következő pillanatban pedig a levegőben voltam. Az aszfaltra érkeztem, ahová bevertem a fejem.

Hirtelen nem tudtam megmozdulni sem, el kellett telnie pár másodpercnek, mire felfogtam, mi történt – utalt a történtekre Lubics Szilvia közösségi oldalán.

Közölte, futótársai azonnal a segítségére siettek, köztük egészségügyiek is. Az eszméletét nem vesztette el, tudta mozgatni mindegyik végtagját, így amennyire lehetett, az első sokk után némileg megnyugodott. Már a mentőautóban fekve tört rá a sírás, amikor a gyerekekre gondolt, és átfutott rajta, hogy mekkora baj is történhetett volna.

A mentők a veszprémi kórházba szállították vizsgálatokra, ellátásra. Szerencsére néhány zúzódással és kisebb fejsérüléssel megúszta. Azt is írta, a szabályoknak megfelelően az út jobb oldalán futottak egymás mögött, egy oda-vissza szakaszon, tehát az út mindkét oldalán voltak futók. Zenét nem hallgatott, a baleset egy jól belátható egyenes szakaszon történt. Az úton több tábla is jelezte a versenyt, fokozott figyelmet kérve az autósoktól.

Aki őt elütötte, meg sem tudott állni azonnal, még egy előtte futó srác karjának is nekicsapta a visszapillantó tükrét.

Baranyai Máté, a Balatonfüredi Atlétikai Club elnöke, a Balatoni Helyi Értékek Egyesület alelnöke, a PreVital SzőlősKör Fesztivál alapítója, versenyigazgató megkeresésünkre elmondta, egy bejelentett, nemzetközi országúti futóverseny volt kerékpáros kísérőkkel, kitáblázva, rendőri felvezetéssel, polgárőr záró autóval, egészségügyi biztosítással, mentőautóval, valamint útvonal-, önkormányzati és Nemzeti Népegészségügyi Központ-engedélyekkel, polgárőrök által zárt útkereszteződésekkel. A verseny párhuzamos futóforgalommal zajlott, ezért volt jobbra tartás, amit a helyszínen a rendőrökkel egyeztettek, amikor észlelték a szokásosnál jóval nagyobb járműforgalmat.

- Versenyigazgatóként mindenért vállalom a felelősséget, természetesen azért is, hogy az 50 mérföldes versenyt 50 kilométernél leállítottam. Számomra a legfontosabb, hogy a két futó jól van, és nem történt nagyobb baj – fogalmazott Máté, majd hozzátette: idén még négy magyar bajnokságot szervez, tavasszal hármat rendezett, és 100 kilométeres országúti versenyt is, de még soha nem történt a mostanihoz hasonló eset.

Tárnai Balázs, egy veszprémi autós- és motorosiskola tulajdonosa és vezetője azt javasolta, nagyon körültekintően, előrelátóan közlekedjünk mindig, de versenyeknél különösen!

Figyeljen mindenki a résztvevőkre, adott esetben a futókra és a biciklisekre, valamint a nézőkre.

Csak lassan szabad haladni, és a versenyzőket nagyon óvatosan kell megelőzni, mert számítani kell arra, hogy ők is megelőzhetik egymást. Előfordulhat az is, hogy valaki elesik vagy rosszul lesz, tehát bármi megtörténhet. Ezért előzéskor minimum egy autó szélességének megfelelő távolságot kell tartani a sportolóktól.

A rendőrség közölte, két futót sodort el egy 62 éves nő személyautójával Dörgicse és Balatonakali között. A helyszínen a sofőrnél nem merült fel gyorshajtás vagy ittasság gyanúja, a történteket vizsgálja a rendőrség. Információnk szerint a másik futó nem sérült meg.

Kapcsolódó írásunk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!