Találkozó

2017.09.10. 16:00

Alkoholizmus: ki lehet jönni a gödörből!

Van élet az alkohol után is, csak le kell tenni a poharat! Erről beszéltek többek között egymással az érintettek, családjaik, illetve az érdeklődők az Anonim Alkoholisták (AA) regionális találkozóján, amit Veszprémben, szeptember 8-10 között, az Érseki Hittudományi Főiskolán rendeznek.

Kovács Erika

 A résztvevők fotókiállítást is megtekintettek a főiskolán       

Fotó: Kovács Erika  

A 61 éves János, a találkozó főszervezője saját példáján keresztül beszélt arról, hogy bizony le lehet tenni a poharat, és lehet élni alkohol nélkül, ráadásul – ahogy fogalmazott- kitűnően! Ő 35 éves korától egészen 51 éves koráig ivott, több diplomája, kitűnő karrierje és egzisztenciája volt, szép feleségével, gyönyörű gyermekeivel szép családban élt, és ellenére került a pokol bugyrába az alkohol miatt. Felidézte, aztán egy gyógykezelés után javasolták neki az AA-kat. Közöttük rájött, ott az lehet, aki valójában, nem gúnyolják, nem taszítják ki maguk közül, és a találkozókon egymást erősítve, a másik példájából okulva szabadulnak meg az alkoholtól. János sorstársai között, akik már letették a poharat, rádöbbent arra, ki lehet lépni az alkohol béklyójából. Jó módszernek bizonyult, amikor közölték vele, ne azt mondd, hogy soha nem iszol, hanem arra törekedj, hogy a következő 24 órában nem nyúlsz a pohár után! Ezt ő megfogadta, ami már közel tíz esztendeje történt, azóta élete rendeződött, családjával is új életet kezdtek.

A résztvevők fotókiállítást is megtekintettek a főiskolán

János, aki ma már az AA-nál addiktológiai konzultánsként dolgozik elmondta azt is, hogy Magyarországon egy millió regisztrált alkoholista él, és évente 30 ezren halnak meg olyan betegségben, amelynek kiváltója az alkohol lehetett. Mint mondta, az alkoholisták zöme nem az árokban fetrengő, vagy dülöngélő ember, hanem tisztességesen, különféle, gyakran magas beosztásokban dolgoznak, akiken napközben nem látszik, mekkora bajban vannak.

Az AA találkozó résztvevői különféle programokon beszélnek egymással többek között tapasztalataikról, a megoldásokról, illetőleg a család szerepéről a tünetmentességben.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában