példás összefogás

2017.09.29. 08:00

Emlékkutat avatnak Vörösberényben

Ünnepi játékkal avatják fel szombaton a település új büszkeségét, a középkori halászfalunak, Szárberénynek emléket állító kutat.

Marton Attila

Fekete László és Veszeli Lajos dolgozik az emlékkútnál. Az alkotást szombaton ünnepi játékkal avatják fel Fotó: Pesthy Márton

Az emlékkutat hároméves előkészítés után közadakozásból állították Veszeli Lajos festőművész ötlete alapján az erődített templommal szemközti téren.

Fekete László és Veszeli Lajos dolgozik az emlékkútnál. Az alkotást szombaton ünnepi játékkal avatják fel Fotó: Pesthy Márton

– Tizennyolc éve fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy méltó módon kellene megemlékezni Vörösberény elődjéről, az Árpád-kori halászfaluról, Szárberényről – idézte fel az ötletgazda. Az emlékkúton helyet kap annak a Szent Istvánnak tulajdonított írás egy részlete, amelyben az uralkodó a veszprémvölgyi monostornak adományozta Szárberényt a 11. század elején. Az ötlet megvalósításának lendületet adott, hogy a Balatonalmádi P-Art Alapítvány forrásából sikerült megvenni az emlékkút fő motívumához szükséges mészkövet másfél évvel ezelőtt. Veszeli Lajos felkérésére ezután Beretvás Csanád szobrászművész dolgozta ki a kompozíció központi elemét, egy halászcsónakot.

– Felvettem a kapcsolatot a helyi civil szervezetekkel és több magánszeméllyel, hogy támogassák a koncepciót. A nemes célért valódi összefogás bontakozott ki: akadt, aki a munkáját, más a lelkesedését adta hozzá a kezdeményezéshez, többen pedig kisebb-nagyobb összegekkel járultak hozzá a megvalósításhoz – magyarázta Veszeli Lajos. A vöröskőből készült keretben helyet kapó alkotás fő motívuma egy halászladik, amely a múltat jelképezi. A kompozíción a tizennégy magyarországi Berény nevű település címere is szerepel, amellyel az összetartozást igyekeznek jelképezni. Az érintett települések képviselőit is meghívták a szeptember 30-án, szombaton 16.30-tól rendezendő avatóünnepségre. Fekete László, az ünnepi játék egyik koordinátora elmondta, jelmezes szereplőkkel, solymászokkal, lovasokkal játsszák el az adománylevél átadásának ceremóniáját. Az emlékkúthoz hasonlóan az ünnepi játék is széles összefogással valósulhat meg, amelyen több helyi művészeti csoport működik közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában