Fotózás

2017.09.12. 08:00

Unalmas szelfik helyett, izgi természetfotók!

Az évek alatt megtanulta a legnagyobb szeretettel és alázattal járni a természetet, figyelni és megörökíteni minden rezdülését.

Molnár Sándor

Kalmár Lajos Gábor természetfotós képeiből nyílt kiállítás a Berhidai napok rendezvénysorozat részeként. A saját elmondása szerint 18 éve „tudatosan” fotózó természetfotós szívéhez a nagyvadfotózás áll a legközelebb, legszívesebben szarvasokat és med-véket fényképez. Természetfilmjeit és fotóit közel húsz hazai és nemzetközi pályázaton díjazták már. Úgy véli, a díjak és elismerések megszerzése nem jogokkal, hanem kötelezettségekkel jár.

- Az első és talán legfontosabb fogalom, ami eszembe jut Kalmár Lajos Gábor képei láttán, az alázat. Sajnos egyre kevesebb területen tapasztaljuk meglétét, pedig hihetetlen, mire képes. Például arra, hogy türelemmel kivárja azt a pillanatot, amikor egy fényképezőgép lencséje előtt megszületik a csoda. Manapság, amikor a médiát elárasztják a lényegtelen pillanatokat minduntalan elénk toló, sokszor unalomból készülő szelfik, akkor válik igazán fontossá az ilyen emberek munkája, művészete. Mert ők komolyan gondolják és átérzik a szó jelentését: megörökíteni - mondta megnyitójában Fésüs Éva tanárnő.

Kalmár Lajos Gábor szívéhez a nagyvadfotózás áll a legközelebb Fotó: Molnár Sándor

A kiállításon Zayzon Csaba színművész és Rózsás Tünde Tímea működött közre. Kalmár Lajos Gábor természetfotóssal az őt évek óta jól ismerő Pászti György fotográfus beszélgetett a fotózás munkafolyamatairól.

A kiállító elmondta, hogy nagy vágya egy elbeszéléses, fotókkal illusztrált könyv elkészítése a Gemencről, ahol nagyon sok időt, évente 25- 30 napot tölt. Rengeteg szarvasos képet készített már ott, és átélt élményeit illusztrálná a természetfotóival. Úgy véli, jóval kézzelfoghatóbb egy történet, ha kép is van mellette. Álmát, a könyvet nem egyszerű megvalósítani, mivel annak jelentős anyagi vonzata van. A kiállítás szeptember 29-éig látható a berhidai kultúrház emeletén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában