Pápa-Tapolcafő

2017.10.27. 14:10

Kossuth, a kertbarát

Kossuth Lajos száműzetése idején – főként a kiegyezést követően, csalódva az emberekben és a politikában – vált hobbi-botanikussá, elkötelezett kertésszé.

Laskovics Márió

Kerecsényi Zoltán a Lapok Pápa Történetéből című városi helyismereti sorozat részeként megjelent Kossuth-dolgozatát ismertette a Tapolcafői Kertbarátkörben

Kossuth, a kertbarát címmel tartott ismeretterjesztő, honismereti vetített képes előadást Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta, pápai önkormányzati képviselő október 25-én, szerdán a Tapolcafői Kertbarátkör meghívására a kultúrotthonban Kossuth Lajos néhai kormányzó-elnök születésének 215. évfordulója és Pápa város díszpolgárává avatásának 130. évfordulója jegyében.

Kerecsényi Zoltán a Lapok Pápa Történetéből című városi helyismereti sorozat részeként megjelent Kossuth-dolgozatát ismertette a Tapolcafői Kertbarátkörben

Az előadó a Lapok Pápa Történetéből című városi helyismereti sorozat részeként szeptemberben megjelent Kossuth-dolgozatát ismertette, végigvezetve hallgatóságát Kossuth Lajos életútján, felvillantva rokonságának Pápa környéki, s Veszprém megyei kötődéseit, valamint bemutatta a Kossuth-kultusz jelentősebb emlékeit, a határon innen és túl létesített Kossuth-emlékműveket.

Természetesen az előadás címéhez hűen szólt Kossuth igen kedves hobbijának, a kertészkedésnek momentumairól is. Kossuth száműzetése idején – főként a kiegyezést követően, csalódva az emberekben és a politikában – vált hobbi-botanikussá, elkötelezett kertésszé. Számos tudományos dolgozatot készített növénytan tárgykörben, illetve feljegyzései, könyvtárának, hagyatékának darabjai arról árulkodnak, hogy intenzíven érdeklődött a csillagászat, az őslénytan és a kémia iránt is. Minden érdekelte, szavaival élve: „a végtelenség világától a porszemig”. Feltett szándéka volt a természettudományokban használatos fajneveket magyarosítani, hiszen a legtöbb csak latinul volt ismert. Mivel sok ellenzője akadt, ezért nem vitte véghez ezen utolsó nagy munkáját, amit ékesen bizonyít, hogy ma is minden tudományegyetemen rengeteg latin nevet kell bebiflázni a tanulóknak.

Kossuth Lajos herbáriumát értékes jegyzeteivel együtt 1895 óta a Magyar Nemzeti Múzeum növénytani osztálya őrzi. De tudomásunk van egy kisebbfajta növénygyűjteményi hagyatékról is, ami Ihász Dániel, Kossuth személyi titkárának hagyatékából a régi pápai evangélikus iskola gyűjteménybe, onnan pedig mai helyére, az Evangélikus Országos Múzeumba került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában