maradandó fogyatékosság

2017.11.21. 09:00

Felfüggesztett börtön az ittasan balesetet okozó sofőrnek

Sosem leszek már olyan, mint a baleset előtt, mondta a bíróságon a tavalyi balatonakarattyai baleset sérültje. A karambolt okozó sofőrt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Veszprémi Járásbíróság.

Marton Attila

 A tragikus karambol tavaly március végén, húsvéthétfő hajnalán történt a 710-es úton. A Balatonfűzfő felé tartó veszprémi L. A. Péter (27) vádlott késve észlelte, hogy a sávban egy autómentő áll, amelynek közel 90 kilométer per órás sebességgel ütközött neki BMW-jével. Az autómentő és a műszaki hibás hajószállító utánfutó között dolgozó K. László a fékcsikorgást hallva felugrott az autómentő motorháztetőjére, bal lába azonban a két autó közé szorult. A sértett a baleset következtében maradandó fogyatékosságot szenvedett, bal lábszárát amputálni kellett. 

A tárgyaláson a vádlott nem kívánt vallomást tenni, a sértettől – ahogyan ezt korábban is megtette –, bocsánatot kért, amit K. László elfogadott. A sértett arról beszélt, teljesen soha nem fogja túltenni magát a történteken. Kacsur István igazságügyi műszaki szakértő szerint elhárítható lett volna a baleset: a bizonyítási kísérlet szerint a vádlottnak – aki 110-120-as tempóval haladt a szakaszon, ahol 110 km/h a megengedett sebesség – mintegy 199 méterről látnia kellett volna, hogy a figyelmeztető jelzést használó autómentő hol áll. A szakértő azt is elmondta, a megengedett legnagyobb sebességről intenzív lassító fékezéssel 125 méter alatt meg tudott volna állni az autós. Elhangzott, a sofőr közepes fokú alkoholos befolyásoltsága miatt nem észlelte időben a forgalmi akadályt, amit ki is kerülhetett volna, az ittasság tényét a vádlott elismerte. Gröpler Anita bíró enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét és bocsánatkérését, súlyosítóként az ittasságot és azt, hogy többen ki voltak téve a sérülésnek. Ketten az utánfutó elejénél tartózkodtak, amikor a BMW becsapódott az autómentőbe.

A vádlottat maradandó fogyatékosságot okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettében mondta ki bűnösnek a Veszprémi Járásbíróság, ezért négy év próbaidőre felfüggesztett két év börtönbüntetésre ítélte őt, valamint öt évre eltiltották a járművezetéstől. A vádlottnak közel háromszázezer forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie. A döntést az ügyész, valamint vádlott és védője is tudomásul vették, így az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában