tárgyaltak és döntöttek

2018.02.20. 07:45

Díjakat adományozott a megyei közgyűlés

Kitüntetés adományozása, szakellátási feladatok és agrárgazdasági beszámoló is napirenden volt a Veszprém megyei közgyűlés februári ülésén.

Őrsi Ágnes

Mivel a kommunizmus áldozatainak emléknapja február 25-e, a megyegyűlés az emléknaphoz legközelebb eső megyei rendezvénynapon, ezúttal február 15-én tisztelgett a hősök emléke előtt. Az egyperces néma felállást zárt ülést követte, melynek keretében évente adományozandó kitüntetésekről döntött a plénum a következő határozatokkal: a közgyűlés Dr. Komjáthy László-díjat adományoz Gerecs István címzetes rendőr alezredesnek, Benkő Szabolcs címzetes főügyészségi ügyésznek, valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának. Ugyancsak zárt ülésen határoztak a képviselők arról, hogy a Felelősség a Közösségért és Környezetért Díjban idén a Probio Balatonfüredi Településüzemeltetési Zrt. részesüljön.

A megyegyűlés nyilvános szakaszában költségvetésről szóló önkormányzati rendeleteket tárgyaltak; módosították a 2017 évi, illetve megállapították az idei rendeletet, majd az évi rend szerint jóváhagyták a megyei önkormányzat és a területi nemzetiségi önkormányzatok közötti együttműködési megállapodásokat.

Bár a fogszabályozási szakellátási feladatok állam általi átvételének határideje 2014. december 31-e volt, konkrét életbe lépésének időpontja még nem ismert, így gondot jelent az, hogy a fogszabályozási feladatokat Veszprém megyében ellátó három szolgáltató egyike megbetegedett, helyettesítéséről az államigazgatási szerveknek a közgyűlés napjáig sem sikerült gondoskodni.

Vita alakult ki az Állásfoglalás a bevándorlásszervező irodák tevékenységével kapcsolatban című napirendről; az ellenzéki pártok úgy vélték, ez a téma nem illik a megyegyűlés hatáskörébe. Véleménye miatt az MSZP-frakció nem is vett részt a szavazáson, ám akik szavaztak, elfogadták az előterjesztést.

Az esemény vendége volt Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárkamara Veszprém Megyei Szervezetének elnöke, aki írásbeli tájékoztatót készített a megyei agrárgazdaság 2017. évi helyzetéről, és válaszolt a közgyűlési képviselők kérdéseire. A körültekintő, részletes tájékoztató ellenére is többen voltak kíváncsiak a vidékfejlesztés helyzetére, a földügyi folyamtokra, a mezőgazdasági szakképzés kilátásaira, de a legutóbbi agrárkamarai választások tapasztalataira is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában