kétévenkénti összeröffenés

2018.02.15. 10:00

Hangulatos disznótor Sáskán

A hétvégi disznóvágás áldozata minden kilójára egy-egy vendég jutott az esti vacsoránál a kultúrházban.

Tóth B. Zsuzsa

A bontásban a gyerekek is segédkeztek a balról álló Szabó Zoltán böllérnek Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A hagyományos, kétévenkénti összeröffenésen Horváth Bence önkormányzati képviselő köszöntötte a közös munkára örömmel vállalkozókat. Mint mondta, legközelebb két év múlva találkoznak ilyen formában, a kultúrháznál, a platánfák tövében. A szalmával pörzsölt áldozatot jóleső érzés volt körbeállni, a nagy lángok mellett melegedett mindenki a reggeli hidegben. Persze a jóféle helyi pálinkák, forralt borok, teák is besegítettek, hogy aztán gördülékenyebben és még jobb hangulatban haladjon a bontás, feldolgozás Szabó Zoltán böllér irányítása mellett.

A bontásban a gyerekek is segédkeztek a balról álló Szabó Zoltán böllérnek Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Közben hátul, a kemencénél a 79 éves Molnár Ferencné, mindenki Margit nénije két napon át fáradhatatlanul sütötte a kenyeret, összesen 32 kiló lisztet dagasztott egymaga, csupán Feri fia segített a kemence fűtésében, és Preininger Józsefné vállalta a konyhalány szerepét. A helyi asszonyok májat reszteltek a reggeli friss tócsihoz, lila hagymás zsíros kenyérrel, füstölt kolbásszal kínáltak mindenkit. Estére 180 vendéget vártak vacsorára, ahhoz 14 kiló rizzsel készítették a véres hurkát, kolbászt töltöttek, húsokat és töpörtyűt sütöttek, készült az illatos orjaleves, az elmaradhatatlan húsos káposzta. A disznó minden részét frissen felhasználták. A kocsonyánakvalót az értékes tombolatárgyak között sorsolták ki, a bevételből többek között tányért vásárolnak a kultúrháznak hasonló eseményekhez. A közösségi épületet folyamatosan felszerelik a nagy ünnepségek idejére evőeszközzel, a tálaláshoz szükséges tányérokkal, edényekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában