mementó

2018.04.27. 21:20

A tragikus sorsú dolgozókra emlékeztek Balatonfűzfőn

Az ipari balesetekben elhunyt áldozatokra emlékeztek a Memento emlékműnél pénteken.

Marton Attila

A megemlékezés végén koszorúkat és virágokat helyeztek el a résztvevők Fotó: Balogh Ákos/Napló

A rendezvényre két kocsival a balatonfűzfői tűzoltók is kivonultak. A megemlékezés elején a szirénák megszólaltatásával emlékeztek az áldozatokra.

A megemlékezés végén koszorúkat és virágokat helyeztek el a résztvevők Fotó: Balogh Ákos/Napló

Marton Béla polgármester beszédében az 1977-es balatonfűzfői robbanás részleteit idézte fel egy újságcikk segítségével, amelyben helyiek emlékeztek vissza a tragédiára. Az ipari balesetben négyen meghaltak, a visszaemlékezők szerint a tragédia hozzájárult a Nitrokémia működésének megváltozásához, a robbanóanyag-gyártás helyét egyre inkább a vegyipar vette át.

A városvezető arról is beszélt, Fűzfő többarcú település, amelyen a turizmus és az ipar megfér egymás mellett. Kiemelte, a gyártelepi városrészben működő üzemek biztonságosak, nem következhet be a korábbiakhoz hasonló tragédia. Hozzátette, a testület tavalyi döntése szerint nem létesülhet úgynevezett felső küszöbértékű veszélyes üzem a településen. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a következő nemzedékek is megőrzik az áldozatok emlékét.

A megemlékezésen közreműködött Rábai Zsanett, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja, valamint az Irinyi Fúvószenekar.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában