Méltó megemlékezés

2018.05.29. 13:59

A kitelepítettekre emlékeztek Porván

Méltó megemlékezést szervezett a települési és a német nemzetiségi önkormányzat a faluban élt németség kitelepítésének hetvenedik évfordulója alkalmából, melyet német egyházzenei koncerttel tettek még emlékezetesebbé.

Müller Anikó Hanga

Az emléktáblát megkoszorúzta Heilig Ferenc, Wágenhoffer Kornélia, Brindzák Adrienn

A program a római katolikus templomban német nyelvű ünnepi szentmisével kezdődött, Schäffer Zoltán és Simon István atyák celebrálásában. A hangversenyen a gyulafirátóti, a bakonynánai és az úrkúti kórusok léptek fel. Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Önkormányzat elnöke zárszavában elismeréssel szólt az énekkarokról, szorgalmazva új kórusok alapítását, kiemelve, aki szépen énekel, az kétszeresen imádkozik.

A bakonynánai német nemzetiségi kórus is fellépett

Ezt követően a templom udvarán Veinperlné Kovács Andrea polgármester asszony mondott emlékező beszédet. Felidézte, a településre 285 évvel ezelőtt telepített a pálos rend szorgalmas német ajkú lakosokat. Egy sváb népdal sorait idézte: Sok ott a barom, a hal, a vad, szép legelő, laktató, aki most Magyarországba megy, annak lesz világa jó.

Emléklap és mézeskalács készült az emléknap tiszteletére

– Porva minden tekintetben megfelelt a dalban foglalt ígéret földjének. A német ősök meghatározó szerepet töltöttek be, olyan ismereteket, munkakultúrát valósítottak meg, mely gazdagította az itt élőket, egy idő után magyarnak vallották magukat, mondta.

Az úrkuti német nemzetiségi kórust Heilig Ferenc kísérte harmonikán

A kitelepítési kormányprogram a faluban élő németajkúakat is érintette, fel kellett adni addigi életüket, szembenézni a létbizonytalansággal, a kilátástalansággal, Nem terhelte őket felelősség a náci bűnökért, mégis a kollektív bűnösség igaztalan vádjával kisemmizték, hazájuk elhagyására kényszerítették, marhavagonokba terelve őket.

Az emléktáblát megkoszorúzta Heilig Ferenc, Wágenhoffer Kornélia, Brindzák Adrienn

Veinperlné Kovács Andrea a helyi történéseket idézte. – Azok az ősök, akik felkerekedtek Bajorországból, Ausztriából, hogy jövőt építsenek a Bakony gyönyörű lankáin, otthonra leltek Magyarországon és itt nálunk, több mint két évszázadon keresztül békében, egyetértésben élték szorgalmas életüket egészen az erőszakos politikai beavatkozásig, amikor elhagyni kényszerültek Porvát. 1948 januárjában kezdődött a faluban a kitelepítés szörnyűséges cselekménye.

Az ünnepségen Veinperlné Kovács Andrea mondott emlékező beszédet

1940-ben a lakosságunk 69,1 százaléka németajkú volt. 1944 decembere és 1945 márciusa között hetvenhét lakos került külföldre, az 1946-48-as kitelepítési időszakban háromszázhuszonhat német kisebbséghez tartozó személyt telepítettek ki, a rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján. 1948-ban a zirci térség tizennégy településéről háromezer-ötszázhuszonhat személyt deportáltak emelte ki, majd egy szemtanú megrendítő visszaemlékezését idézte.

Az emléktáblát megkoszorúzta Stampfer Károly és Veinperlné Kovács Andrea

A templom falánál, a kitelepítettek emléktáblájánál a helyi német nemzetiségi önkormányzat nevében Brindzák Adrienn elnök, Veinperl József képviselő, a megyei német önkormányzat képviseletében Heilig Ferenc, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Veszprémi Regionális Iroda képviselőjeként Wágenhoffer Kornélia irodavezető, a települési önkormányzat nevében Veinperlné Kovács Andrea és Stampfer Károly képviselő koszorúzott. Az ünnepi műsorban Csutak Noémi énekelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában