Tizenkettedszer tartották meg a vetélkedőt

2018.05.31. 07:00

Célba ért a média Ladikja: második helyen végeztek a herendi diákok

A Ladik néven ismert többfordulós médiavetélkedőt idén tizenkettedszer szervezték meg.

Borsos Renáta

A végső megmérettetésen a fődíjért szálltak versenybe

A régiós döntőn Fejér, Vas, Zala és Veszprém megye legjobb csapatai mérkőztek meg egymással tegnap a Sobri Jóska Élményparkban. A lapcsoport a médiavetélkedőt azzal a nem titkolt szándékkal hívta életre, hogy az általános iskolák hetedik, nyolcadik osztályos tanulóinak segítsenek eligazodni a hírek világában, bevezessék őket az újságírás műfaji ismereteibe, és nem utolsósorban, hogy megszerettessék velük az újságolvasást. A régiós döntőbe jutást komoly felkészülés, megyei szinten pedig egy csapatgyőzelem előzte meg.

A végső megmérettetésen a fődíjért versenybe szálltak Fejér megyéből a rácalmási Médiacápák, Vas megyéből a csepregi Médiumok, Zala megyéből a zalaegerszegi Varázsgömb csapat, míg Veszprém megyéből a herendi Szupercsapat. Az ötletes nevek már árulkodtak a kreativitásukat, rátermettségüket bizonyító diákokról, akik a versenyszituációban a komolyságuk mellett a humoros oldalukat is megmutatták.

A diákoknak az újságírás, -szerkesztés különböző területeire kellett összpontosítaniuk

A Ladik médiavetélkedő zsűrijében helyet foglalt Jánossy Gábor, a Magyar Lapkiadók Egyesülete olvasásra nevelési bizottságának elnöke és Garamvölgyi Renáta, a Mediaworks Hungary Zrt. marketingmenedzsere. Hálás feladatuknak, az értékelésnek boldogan tettek eleget. A diákoknak az újságírás, -szerkesztés különböző területeire kellett összpontosítaniuk. Sikeresen magyaráztak meg sajtóval kapcsolatos fogalmakat, de belekóstoltak a korrektor és az online-szerkesztő munkájába egy helyesírási és tárgyi tévedésektől hemzsegő kézirat javításakor. A kreativitásukat és a gyors észjárásukat bizonyították a rövid hírekre adott címválasztásuknál. A döntő eseményéről tudósítást készítettek, míg a körkérdés játékban frappáns válaszokban véleményt formáltak például a szőke nőkről vagy a kemény tanárok gyermekkoráról. Némi fejtörést okozott az ítészeknek kiválasztani a legjobb csapatot, Garamvölgyi Renáta szerint ügyesek és jól tájékozottak voltak a diákok.

Jánossy Gábor építő jellegű kritikai észrevételében a hangos olvasás és a nyilvános szereplés gyakorlására hívta fel a figyelmet. Idén a győztes a Vas megyei Médiumok csapata 100 ezer forinttal és értékes ismeretanyaggal gazdagodott. Az aranyérmesek lapunknak elmondták jól ismerik napilapjukat. Kedvencük a Jó reggelt! jegyzet, mely elgondolkodtató, gyakran csattanós történeteket tár az olvasók elé. Második helyezett a herendi Szupercsapat, harmadik a Fejér megyei Médiacápák lett. Ajándék nélkül senki sem távozott, a diákokra dél-után felhőtlen játék várt a kalandparkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában