pápa

2018.06.18. 10:00

Jókai Mór örökségét helyezték a fókuszba

A hagyományokhoz híven konferenciával, valamint koszorúzással, mécsesgyújtással és szentmisével ünnepelte meg a helyi önkormányzat Pápa város napját, melyet idén Jókai Mór emléke, öröksége köré szerveztek.

Polgár Tibor

Mail József apát, plébános, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Áldozó Tamás polgármester (balról jobbra) az Eszterházy Károly-szobornál tartott főhajtáson Fotó: Polgár Tibor/Napló

1848.június 16-án tartottak először helyhatósági választásokat Pápán, ehhez az évfordulóhoz kapcsolódóan rendezik meg 1995 óta minden évben a város napját. 2018 Jókai-emlékév a bakonyaljai telepelülésen, így kézenfekvő volt, hogy az idei ünnepség konferenciáján a pápai kötődéssel is rendelkező elismert irodalmár előtt tisztelegjenek.

Mail József apát, plébános, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Áldozó Tamás polgármester (balról jobbra) az Eszterházy Károly-szobornál tartott főhajtáson Fotó: Polgár Tibor/Napló

A városházán rendezett eseményen Áldozó Tamás polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta, 2018-ban van Jókai Mór pápai díszpolgárrá avatásának 125. évfordulója, ezért is döntöttek úgy, hogy neki szentelik a mostani városi emlék-évet, és programsorozatot indítanak ehhez kapcsolódóan. Emellett az önkormányzat vállalta, hogy egy méltó emlékhely kialakításának céljából megkezdik a Jókai utcán található Jókai-emlékház fejlesztését, majd időközben a Jókai utca felújítása is napirendre került. Áldozó Tamás hangsúlyozta, a város elkötelezett egykori neves diákja emlékének ápolása terén.

A rendezvényen érdekes információkkal szolgáló, változatos előadásokat hallhat-tak a jelenlévők Németh Ti-bor könyvtáros, helytörténet-kutató, Schmidtné Kositzky Anett, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Ács Anna muzeológus, Fábri Anna irodalomtörténész, valamint Mátyus Aliz író, szociológus prezentálásában. Ezek során szó volt többek között Jókai Mór sajátos humoráról, nem mindennapi örökségéről, a pápai értéktár hozzá kötődő értékeiről. A konferencián átadták az emlékév alkalmából kiírt irodalmi-képzőművészeti pályázatok díjait.

Végezetül elhangzott Mészáros Dorottya díjazott irodalmi műve, a Hol nem volt, továbbá meg lehetett tekinteni egy minikiállítást Molnár Lajos és Fülöp Krisztina képeiből.

A város napjára szervezett ünnepség második felében a Fő téri Eszterházy Károly-szobornál virágok elhelyezésével és mécsesgyújtással hajtottak fejet a megemlékezők. Ezután Mail József apát, plébános szentmisét celebrált a városépítő gróf Eszterházy Károly püspök tiszteletére a Fő utcai Nagyboldogasszony bencés templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában