19. Harley-Davidson Open Road Fest

2018.06.08. 20:00

Csak szabályosan! A szabályok kulturált betartásával az utakon mindenki elférne

A közlekedés olyan, mint egy társasjáték. Akkor működik, ha mindenki betartja a játékszabályokat, így vélekedett a közlekedésbiztonságról Óberling József ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályvezetője egy szakmai találkozón, a 19. Harley-Davidson Open Road Festen, az alsóörsi Pelso Campingben, pénteken.

Kovács Erika

Óberling József ezredes, az ORFK főosztályvezetője (balról) Berta Tamás, a KTI Közlekedés-biztonsági Központ vezetője és Szász Andor, a rendezvény házigazdája a biztonságot helyezte középpontba a szakmai fórumon Fotó: KTI

Egy motor és egy kerékpár állt az asztalok között a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Országos Baleset-megelőzési Bizottsága (OBB) sátrában, ezzel is jelezve, hogy főként a kétkerekűekkel közlekedők biztonságáról beszélnek a témában érintetteket. Szász Andor, a rendezvény házigazdája, és Berta Tamás, a KTI Közlekedés-biztonsági Központ vezetője mások mellett az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az ORFK, illetve az OBB, valamint a kerékpárosokat, motorosokat tömörítő egyesületek, szervezetek, a közutas társaság képviselőit, illetve szállítmányozási üzletembert, klinikai szakpszichológust, járművezető képzőket invitált a szakmai tanácskozásra, amelyre meghívást kapott és az egyik szakmai szekciót vezette a Napló motoros-újságírója.

-A hely szűkös, de a szabályok kulturált betartásával az utakon mindenki elférne, legyen az gyalogos, teherautó vezető, motoros, vagy kerékpáros, szögezte le Óberling József ezredes. Az ORFK főosztályvezetője szerint a biztonsághoz szükség van jó infrastruktúrára is, mint például a jól látható útburkolati jelek, a látható kerékpárutak. Üdvözölte, a Közlekedési Kultúra Napját, amit hazai példa nyomán május 11-én minden országban célszerű lenne bevezetni. Célja, hogy egész évben minden napot a biztonságos és kulturált közlekedés jellemezze.

Óberling József ezredes, az ORFK főosztályvezetője (balról) Berta Tamás, a KTI Közlekedés-biztonsági Központ vezetője és Szász Andor, a rendezvény házigazdája a biztonságot helyezte középpontba a szakmai fórumon Fotó: KTI

 

A köszöntő után a résztvevők három témában állították össze ajánlásaikat a biztonságról: a motoros-autós, a kerékpáros-autós, és a motoros-kerékpáros kapcsolatában, külön beszéltek a motorosokról és a kerékpárosokról, és arról, hogy a kétkerekűek biztonságát hogyan lehetne tovább növelni? Elhangzott többek között, célszerű lenne a KRESZ változásairól közérthetően közölni információkat az interneten, motorosok és autósok kapcsolata az utakon az utóbbi években javult, a kétkerekűek pedig jól megférnek egymás mellett. A védőfelszerelésre nagy szükség van motoron hőségben is és az utasoknak szintén, a vezetéstechnikai tréning motorosnak főként tavasszal nagyon fontos, a kerékpáron 16 évig célszerű lenne kötelezővé tenni a bukósisakot. A biztonságos bringázást már az iskolában kellene tanítani, a jól látható ruházat szintén nagyon lényeges.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában