Rajtunk is múlik

2018.06.10. 11:13

Tizedszer rendezték meg a tanulmányi levelezőjátékot

Idén tizedik alkalommal hirdettek eredményt a veszprémi Deák Ferenc Általános Iskolában a Rajtad is múlik tanulmányi levelezőjátékban részt vevő iskolásoknak. Az Örökös ökoiskola címmel rendelkező intézmény adott otthont az eredményhirdetésnek, a díjak átadásának.

Jákói Bernadett

Adler Katica 6.osztályos tanuló a versenyben korosztályának 5. helyezettje Borzavár-Porva Általános iskolából érkezett , interneten talált rá a vetélkedőre. (fotó: Jákói Bernadett)

Az egy évtizede elindult, a veszprémi iskolások körében közismert és népszerű levelezőjáték minden évben más témát, honismereti ismereteket gazdagító néprajzi tájegységet választ ki, amit játékos módon, önállóan dolgoznak fel a versenyzők. Az idén a Pécselyi-medence, a Káli-medence és a Tapolcai-medence titkait feltárva 105 diák, 49 alsós és 56 felső tagozatos küldött be tartalmas pályamunkát.

Adler Katica 6. osztályos tanuló, a versenyben korosztályának 5. helyezettje a borzavár-porvai általános iskolából érkezett, interneten talált rá a vetélkedőre Fotó: Jákói Bernadett

Ez alkalommal először a városhatáron túl, megyei szintre is kiterjedt a vetélkedő, hiszen az ösküi Tasner Antal és a borzavár-porvai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolába is eljutott a verseny kiírása.

Váradi Lászlóné, a levelezőjáték elindulása óta a téma gondozója kifejtette: fontosnak tartják, hogy a feldolgozandó területekhez tartozó kérdéssorok mindig a korosztályhoz szóljanak, önállóan, kutatómunkával sikeresen oldják meg őket. A beküldött feladatok tartalmilag jól összeszerkesztettek, a hozzájuk mellékelt rajzok, alkotások gazdag fantáziavilágról és széleskörű ismeretekről árulkodtak. A helyi legendák, a sajátos történetiség mellett napjaink, a Balaton-felvidéki gazdálkodások munkafolyamatairól is készültek pályamunkák, ami kiemelt elismerést nyert az alkotók között.

Szűcs Attila, a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület elnökének köszöntőjében elhangzott, hogy óriási dolog, ha a mai világban a diákok le tudnak szakadni a digitális eszközökről, és ha csak rövid ideig is, részt vesznek olyan versenyben, ami az önálló felkészülést, a kutatómunkát célozza meg. Hangsúlyozta, hogy a fenntarthatóság nem elsősorban a vezető politikusokon, a világgazdasági vezetőkön, hanem rajtunk, polgárokon, a felnövekvő nemzedéken is múlik. Ez az üzenete az idén 10. évét köszöntő levelezőjátéknak.

A versenyre a Szilágyi, a Kossuth, a Báthory, a Cholnoky, a Padányi, a Deák iskolák, valamint a Gyulaffy, vidékről az ösküi és a borzavár-porvai iskola küldött versenyzőket, a sikeres szereplésüket pedig Stigelmaier Józsefné önkormányzati képviselő asszony, Váradi Lászlóné, a levelezőverseny háziasszonya, Horváth Szilárd, a Deák iskola igazgatója és Szűcs Attila, a BaBaKO Egyesület elnöke köszönte meg.

Első helyezést a következő tanulók értek el. 3. osztály: Tróbert Boglárka (Báthory iskola), 4. osztály: Kovács Ilona Flóra (Szilágyi iskola), 5. osztály: Kolimár Luca (Deák iskola), 6.osztály: Szabó Anna (Báthory iskola), 7.-8. osztály: Molnár Eszter Tímea (Szilágyi iskola).

Korosztályonként a 3-6. évfolyamonként és a 7-8. kategóriában első-öt helyezésben részesült tanulók oklevelet, tárgyi jutalmat vehettek át, és meghívást kaptak a BaBaKO szokásos júniusi legek kirándulására, amelyet idén a Kis-Balaton természetvédelmi területre szervez az egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában