Tehetségtábor diákoknak

2018.07.13. 07:00

A fiatalok megismerték egymás kulturális, szellemi örökségét a révfülöpi táborban

A 177 éves Magyar Természettudományi Társulat második alkalommal rendezte meg a Kárpát-medencei Tehetségtábort összesen hatvanegy Magyarországról, Erdélyből, a Kárpátaljáról, a Felvidékről és a Vajdaságból érkező, 13–14 év közötti magyar diák számára.

Leitner Vera

Már az első nap délelőttje is tartalmasan telt, a táborozók aznap délelőtt a tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontban és a Belső-tó partján tettek látogatást. Fotó: Penovác Károly/Napló

A Magyar Természettudományi Társulat célja a II. Kárpát-medencei Tehetségtábor megszervezésével egy olyan egyhetes tehetséggondozást, jó szellemű, új emberi kapcsolatok kibontakozását támogató tábor létrehozása volt, mely egyben a résztvevő fiatalok egymás természeti, kulturális, szellemi örökségének megismerését is szolgálja.

Már az első nap délelőttje is tartalmasan telt, a táborozók aznap délelőtt a tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontban és a Belső-tó partján tettek látogatást. Fotó: Penovác Károly/Napló

A társulat idén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat közreműködésével szervezete meg június 2. és 8. között a tehetségtábort, melynek résztvevői a XXVIII. Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny, a XXIX. Hevesy György Kárpát-medencei Kémia Verseny, illetve a XXVI. Teleki Pál Kárpát-medencei Földrajz-Földtan Verseny döntőjének korosztályonkénti első három-három helyezettjei közül kerültek ki. A diákok az első napokban látogatást tettek többek között a tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontban, Belső-tó partján, az Aranyházban, a Tihanyi Bencés Apátságban, a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontban, de megtekintették a Szent György-hegyi bazaltorgonákat, a salföldi természetvédelmi majort – itt lovasbemutatót is láthattak –, a kékkúti forrást, a salföldi kőtengert, Somogyi Győző Kossuth-díjas képzőművész vezetésével pedig művészeti sétán is részt vettek Salföld műemlékházai között.

A programban szerepelt továbbá a bakonybéli Pannon Csillagda megtekintése, illetve a Szent Mauricius bencés monostor és Arborétum, a Szentkút és a kálvária megismerése Halmos Ábel perjel vezetésével. Az eseménydús hétben elfért a Kis-Balaton természeti értékeinek megismerése, látogatás a Hévízi-tónál, a Káli-medence rejtett kincseinek felfedezése, a nagyvázsonyi Kinizsi Vár, de a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely megtekintése is. A szakvezetések mellett bőven volt idő pihenni is, a hét folyamán sokat strandoltak, játszottak, fociztak a résztvevők, a tábort pedig szombat este közös bográcsozás zárta Monoszlón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában