A VeszprémFest sofőrje

2018.07.24. 14:00

Szokolik Gergely fuvarozta már Tom Jonest, Ramon Vargast és José Curát is

Bizonyára megvan annak a fílingje, amikor Tom Jones, Craig David vagy Herbie Hancock utazik mögötted egy autó hátsó ülésén. Vajon milyen lehet a nagy sztárok közelsége? Mi megkérdeztük a sofőrt.

Horváth Gábor

Hosszú évek óta élvezzük a VeszprémFest nagyszerű programját, a neves fellépők előadásait. A háttérrel egy koncerten a közönség nem foglalkozik, pedig hatalmas logisztikai feladat egy ilyen esemény lebonyolítása. Ennek a feladatnak a része a sztárok fuvarozása, ami csak elsőre hangzik egyszerűnek.

– Egy külsős cég végzi ezt a feladatot, és az azt vezető barátom keresett meg engem évekkel ezelőtt – mondta el lapunknak Szokolik Gergely.

A korábbi nagyszerű kosárlabdázó 14 esztendős korától öt évig élt az Amerikai Egyesült Államokban, így a magas szintű nyelvtudása megvolt a munkához. A kiváló angoltudás természetesen alap, egyébként öt-hat sofőr hozza-viszi a VeszprémFest fellépőit, Gergely az egyik legrutinosabb közöttük.

– A fellépők különböző helyekre jönnek, valakinek Budapesten száll le a repülőgépe, mások Bécsbe érkeznek. Ami a szállást illeti, a legnagyobb sztárok általában Budapesten laknak, de Veszprémben és a Balaton-parton is megszállnak néhányan. Megtudtuk, a fesztivált minden évben egy átfogó tervezés előzi meg. A sofőrök a fellépők úgynevezett tourmenedzsereivel vannak kapcsolatban, megkapják a pontos információkat, és ez alapján szervezik az utakat. A szállításra magas kategóriájú személyautók és kisbuszok szolgálnak. Szokolik Gergely többek között fuvarozta Tom Jonest, Craig Davidet, Ramon Vargast, José Curát, valamint Herbie Hancockot is.

– Majdnem mindenkivel beszélgettem. Én nem kezdeményezek, de a legtöbben megszólítanak és sokat kérdeznek. Általában elmondható, hogy nagyon kedvesek és érdeklődőek. Kíváncsiak az országra, és volt olyan is, aki arra kért, hogy mutassak neki családi fotókat.

A sofőrök pontos beosztás alapján dolgoznak, azonban egy ilyen munkában természetesen előfordul, hogy rögtönzésre van szükség, különleges igényeket kell kielégíteni.

Szokolik Gergelyről, a VeszprémFest rutinos szállítójáról minden sztárral készült kép, még a „fokozottan védett” Tom Jones is vállalkozott egy közös fotóra Fotó: archív

– Volt, hogy rendőri kíséretet kellett gyorsan szervezni, mert a fellépő későbbi időpontban volt csak hajlandó elindulni Budapestről, és normál körülmények között nem értünk volna oda a koncertre. Máskor egy mosodából visszahozott ruháról, George Benson fellépőnadrágjáról leszakadt a gomb, amelyet én varrtam vissza a konyhaasztalon. Eddig megoldottunk mindent. Tudni kell kommunikálni és reagálni, nem szokott gond lenni. Nyilván rugalmasak vagyunk, de azért nem szabad mindent engedni – fogalmazott a kétgyermekes családapa, aki az utóbbi időben a kosárlabda-utánpótlás edzőjeként is tevékenykedik.

Elárulta, a jellemző az, hogy a menedzserek védik a zenészeket, azaz igyekeznek minél kevesebb embert a közelükbe engedni. Tom Jones például ilyen szoros védelem alatt állt, az út végén aztán azonban a walesi sztár kérdezte meg a sofőrjét, hogy szeretne-e aláírást kapni tőle. A Gergely által fuvarozott fellépők közül eddig egyedül Craig David érkezett testőrrel, aki minden apró részletre odafigyelt. Nem volt terhes a jelenléte, sőt, a program végére annyira megkedvelte a magyar sofőrt, hogy megkérdezte: nem lenne-e kedve a testőri pályához.

A korábbi kosarasból nem lett testőr, inkább szeretett sportágára fordítana még több időt a jövőben. Emiatt aztán elképzelhető az is, hogy a VeszprémFest sztárjai idén utoljára élvezhették profi szolgáltatását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában