generáció

2018.09.21. 19:52

Balatonfüredi fiatalok: őrzik az értéket, építik a jövőt

Számítunk, építünk a fiatalokra, akik a több mint 14 ezer lakosú város jelenében és jövőjében is meghatározó szerepet töltenek be, érvelt az első „Füredi Fiatalok Napja” mellett Molnár Judit főszervező, a Balatonfüred Városért Közalapítvány kuratóriumi elnöke, önkormányzati képviselő pénteken.

Kovács Erika

Jókedélyű fiatalok egy csoportja Balatonfüreden, a Vitorlás téren, középen Molnár Judit főszervező

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A hétvégi Romantikus Reformkor Fesztivál keretében szervezték meg a Füredi Fiatalok Napját főként a reformkori városrészben. A változatos programokat a múlt, illetve a város értékeinek megismerése köré szerveztek nekik játékos, könnyed formában. Így az általános és középiskolásokat, köztük Balatonfüred partnervárosainak fiataljait helytörténeti vetélkedőre hívták, amelyre a Balatonfüred és Balatonarács története című könyvből készülhettek fel.

Jókedélyű fiatalok egy csoportja Balatonfüreden, a Vitorlás téren, középen Molnár Judit főszervező
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Kreatív, interaktív versennyel, Füred reformkori történetének játékos felfedezésére várták őket a Lóczy Lajos Gimnázium tanárai. A csapatok „Az én városom” címmel néhány perces videót is összeállítottak, amellyel bemutatták saját városukat. A szavalóversenyt az 1848/49-es történelmi események ihlették, aztán hajókázni vitték a fiatalokat a Jókai hajóval, és részt vettek a Széchenyi Emlékünnepségen, a koszorúzáson, este pedig a Kávészünet Együttes szórakoztatta őket. A résztvevők kérdésünkre azt mondták, szeretik Balatonfüredet, mert fiatalos városnak tekintik, sok, színes programot kínál, egész évben pezseg az élet.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Füredi Fiatalok Napján több százan vettek részt, amit a Balatonfüred Városért Közalapítvány korábbi elnöke kezdeményezésére a közalapítvány, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület és a Balatonfüredi Tankerületi Központ szervezte meg a „Tudás, kaland, szórakozás a kultúra városában!” mottó jegyében. Terveik szerint ezentúl kibővített programmal minden évben megrendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában