Étel szívvel-lélekkel

2018.10.31. 07:00

A Csalán Egyesület is csatlakozott a Good food – good farming akciónaphoz

Egy nemzetközi kampány részeként szervezett a helyi, illetve bioélelmiszerek jelentőségét hangsúlyozó akciónapot szombat délelőtt a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület a Kossuth utcán.

Leitner Vera

Az akcióra számos játékkal, totóval, kiadvánnyal, spenótos- és tököslepény-kóstolóval készült a Csalán Fotó: Pesthy Márton

– Mi a Csalántól régóta foglalkozunk a helyi, illetve a minősített biotermékek népszerűsítésével, ezért fontosnak tartottuk, hogy ehhez a kampányhoz csatlakozzunk, hogy minél több szinten halljanak az emberek a megbízható élelmiszerek beszerzési lehetőségeiről – mondta el Szalay Tímea, a Csalán egyesület elnöke a kitelepülésről. A Good food – good farming, avagy Szívvel-lélekkel táplálék elnevezésű nemzetközi akciónap céljául a megbízható, minőségi élelmiszerek választásának népszerűsítését tűzték ki. A Csalán az akcióra számos játékkal, totóval, kiadvánnyal, spenótos- és tököslepény-kóstolóval készült, a Közép-dunántúli Biokultúra Egyesület elnöke, Ware Borbála pedig biokertészeti tanácsokkal szolgált az érdeklődőknek.

Az akcióra számos játékkal, totóval, kiadvánnyal, spenótos- és tököslepény-kóstolóval készült a Csalán Fotó: Pesthy Márton

– Sokszor éri az a vád a bioélelmiszereket, hogy drágák, pedig ha az ember szezonális zöldségeket, gyümölcsöket fogyaszt, az eleve olcsóbb, ráadásul a szezonális bioélelmiszerek tápanyagtartalma magasabb, így elegendő, ha kevesebbet fogyasztunk belőlük. Nem utolsósorban pedig ízletesebbek is – emelte ki Ware Borbála. Hozzátette, fontos, hogy minél több ásványi anyag és vitamin kerüljön élelmiszereinkbe, ebben pedig kulcskérdés a biodiverzitás, illetve az egészséges talaj fenntartása, mely odafigyeléssel a legkisebb balkonládától a szántóföldig valamennyi szinten megvalósítható.

A szombati akciónapot nemzetközileg a Friends of the Earth (A Föld Barátai) szervezet, Magyarországon pedig a Magyar Természetvédők Szövetsége koordinálta, így itthon az ország nyolc pontján, valamint hét további országban valósulhatott meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában