Bakonykúti

2018.10.30. 11:30

Katonákká váltak a területvédelmi tartalékosok

Éleslövészettel ért véget az év elején szerződött önkéntes területvédelmi tartalékos katonák kiképzése.

Balogh Ákos

Az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat lényege, hogy szükség esetén, járásonként helyben álljon rendelkezésre egy kiképzett, felkészített, alkalmazható erő, ehhez viszont a jelentkezők katonai alapfelkészítésre is szükség van. Mindez tíz modulból áll, modulonként két-két napból így egy év alatt a kiképzésre fordítható húsz nap alatt kell elsajátítaniuk a tartalékos katonáknak mindazt, amire szükségük lehet.

Schucha Ádám százados, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred, 31. Draganits Ferenc Területvédelmi Zászlóalj, Kiképző Századának Századparancsnoka érdeklődésünkre elmondta: az év elején szerződöttek alap felkészítésének záróakkordja volt a tizedik modul, ami gépkarabély alap lőgyakorlatokat tartalmazott, ennek teljesítését követően számítanak kiképzett katonáknak az önkéntes területvédelmi tartalékosok. A modulok során kiképzést adtunk, fegyverzettechnikai, híradástechnikai egészségügyi, harcászati, híradó és minden olyan ismeretanyagból, amit használniuk kell innentől kezdve, mint katonák.

A kiképzés egyébként gyakorlatorientált, hét nap tantermi oktatást követően, a további foglalkozások már a gyakorlótéren zajlanak, erre számíthat mindenki, aki szeretne területvédelmi tartalékosnak állni. – Azt tapasztaltuk, hogy az a jobb kiképzési forma, ha gyakorlatban sajátítják el az ismeretanyagot, mert így sokkal jobban tudjuk beléjük ültetni azokat a tudnivalókat, ami szükséges és ezt jobban élvezik is a tartalékosok. – fogalmazott Schucha Ádám százados.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában