Gripen

2018.10.30. 12:38

Vadászgépek zavarták meg a Bakony esti csendjét

Katonai Gripen vadászrepülőgépek gyakorlatoztak az elmúlt napokban Öskü, Hajmáskér és Veszprém térségében, melyek nem csak nappal, de sötétedés után is zajongtak a légtérben.

Balogh Ákos

Fotó: Fotó: Balogh Ákos/Napló

A repülőgépek előretolt földi repülésirányítókkal, valamint szlovén kollégáikkal együtt gyakorlatoztak akik PC-9-es típusú turbólégcsavaros kiképző repülőgéppel érkeztek hazánkba.

A hosszú záridővel készített felvételeken, fél perc történései láthatóak, a repülőgép fényei egymást követő pontokként rajzolják ki a jellegzetes rácsapási manőverek útját.
Fotó: Fotó: Balogh Ákos/Napló

A feladatok lényege, hogy a repülőgép pilótája és a földön tartózkodó repülésirányító személyzet gyakorolni tudja a levegő-föld támadásokat különböző fegyverzettel, persze mindezt csak imitálva, lövések és éles eszközök használata nélkül.

Fotó: Fotó: Balogh Ákos/Napló

A földi repülésirányítók ilyenkor egy kitalált forgatókönyv alapján jelölnek ki földi célokat különböző módon a pilótáknak, akiknek az a feladata, hogy akár csak egy valós helyzetben megtalálják a célt és egy imitált támadással leküzdjék azt. A kiértékeléshez speciális célzókonténer és élőben a földre sugárzott videójel nyújt segítséget.

A repülőgép felvillanó fénye megvilágítja a gép szárnyait, a gép orránál pedig úgynevezett alacsony láthatóságú zöld kötelékfényei láthatóak
Fotó: Fotó: Balogh Ákos/Napló

A feladatokban újdonságot jelentett, hogy nem csak nappal, hanem éjszakai körülmények között, éjjellátó segítségével is gyakorolták a magyar pilóták a manővereket.

A hosszú záridővel készített felvételeken, fél perc történései láthatóak, a repülőgép fényei egymást követő pontokként rajzolják ki a jellegzetes rácsapási manőverek útját, mely során speciális hőkövető rakétákat megzavaró infracsapdákat is szórt a repülőgép.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Mint azt tavasszal megírtuk, áprilisban a magyar katonai Gripen vadászrepülőgépek üzemeltetésének történelmében először hajtottak végre éjjellátó eszközök segítségével sikeres levegő-föld éleslövészetet ugyanitt, most az esti repülések során feltehetően újabb pilóták gyakorlása zajlik, melyet a későbbiekben ismét éjszakai éleslövészet követ majd.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A tartalékos katonák is gyakorlatoztak:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában