A béke prédikátorai

2018.11.16. 07:00

Az első világháború áldozataira emlékeztek Csóton

Senki nem tölt be szebben földi célt, mint ki holtával hazájának élt – olvasható a kakukk-hegyi hadifogoly-temető egyik emlékkeresztjén.

Laskovics Márió

Kékesi István, Csót polgármestere köszöntötte a szép számban megjelent emlékezőket Fotó: Laskovics Márió

Az első világháború befejeződésének 100. évfordulóján, november 11-én, vasárnap tartott megemlékezést a község önkormányzata és a Pápai Huszár Egyesület a kakukk-hegyi hadifogoly-temetőben. Kékesi István polgármester köszöntötte a szép számban megjelenteket.

– Napra pontosan száz éve ért véget az öldöklő küzdelem, melynek több mint nyolcmillió katona esett áldozatául. A civil lakosságot is beleszámítva több mint harmincmillióan vesztették életüket a négy és fél év alatt. Ebből közel nyolcszázan a csóti hadifogoly-temetőben leltek örök otthonra. Tisztelet az élőknek, kegyelet halottainknak – fogalmazott a faluvezető.

Kékesi István, Csót polgármestere köszöntötte a szép számban megjelent emlékezőket Fotó: Laskovics Márió

Ezt követően a Pápai Huszár Egyesület díszőrségének méltóságteljes ölelésében Szabó Józsefné önkormányzati képviselő Gyóni Géza-verseket szavalt, és szólt az emlékezőkhöz:

– Az a feladatunk, hogyreálisan emlékezzünk az első világháború tragikus eredményeire és következményeire, hogy okuljunk a történelmi tragédiákból, hogy ne kövessük el újra elődeinek sajnálatos, megbocsáthatatlan hibáit. Az a nép, amely megtagadja múltját, elveszti létjogosultságát a jövő nemzetei sorában. Aki pedig őseit tagadja meg, az elkótyavetyéli utódai tiszteletét. A hősöknek szóló tisztelgésben üzenjük az emberiségnek, hogy legyen béke a sírok felett, legyen vége az öldöklésnek, a katonasírok legyenek a béke prédikátorai!

Közben a jelen lévő szervezetek – a helyi önkormányzat és a Pápai Huszár Egyesület mellett a Csóthi Géza Általános Iskola, a polgárőrség, a helyi Margaréta Nőegylet, valamint a Bakonyalja Lovas Klub – megkoszorúzták a közelmúltban megújult temető emlékműveit, a lakosok pedig gyertyát gyújthattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában