A jövőt építik

2018.11.25. 16:07

Új helyen és néven a pápateszéri óvoda

Egy közel 140 millió forintos beruházásnak köszönhetően elkészült a pápateszéri óvoda új épületének felújítása, melyet ünnepélyes keretek között adtak át a település lakosságának.

Polgár Tibor

Völfingerné Ruip Renáta óvodavezető, Völfinger Béla polgármester és Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke az épület átadását szimbolizálva átvágja a nemzeti színű szalagot

Az átadóünnepségen Völfinger Béla, Pápateszér polgármestere felidézte: a község első óvodáját 105 évvel ezelőtt, 1913-ban alapított meg gróf Esterházy Pál és felesége. Az ’50-es évek közepétől mostanáig az ovi az egykori Esterházy-kúriában működött, amit azonban a rossz műszaki állapota és a kedvezőtlen belső elrendezése miatt nem lehetett gazdaságosan felújítani. Végül a képviselő-testület szakértőkkel egyeztetve úgy döntött, az ugyancsak rekonstrukcióra szoruló, alsó tagozatos iskolaépületbe költözteti az intézményt.

Völfingerné Ruip Renáta óvodavezető, Völfinger Béla polgármester és Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke az épület átadását szimbolizálva átvágja a nemzeti színű szalagot

A csökkenő gyermeklétszám nyomán az alsós diákokat a felső tagozatos iskola is gond nélkül fogadni tudja. Völfinger Béla kiemelte, a Terület- és Településfejlesztési Programhoz (TOP) benyújtott, pozitív elbírálásban részesült pályázatuknak köszönhetően mintegy 140 millió forintot kaptak az új óvoda épületének korszerűsítésére, átalakítására. A munkálatok 2018 áprilisában kezdődtek meg, és habár igencsak feszes tempóban, de határidőre elkészült a beruházás. A polgármester megjegyezte, a tervezésnél az intézmény gazdaságos üzemeltetése volt az elsődleges szempont, ezt szolgálja többek között az újonnan kiépített napelemes rendszer, a modern hőszigetelés és nyílászárók, valamint a korszerű fűtés- és világítási rendszer.

Völfinger Béla elmondta, saját munkaerővel és saját forrásból nekiláttak az óvoda környezetének rendezéséhez is, hogy egy igényes, méltó faluközpontot alakítsanak ki. – Ez a beruházás emlékeztessen minket arra, hogy összefogással sok mindent el lehet érni – fogalmazott a polgármester, majd bejelentette, hogy az elődök iránti tiszteletük, hálájuk jeléül Esterházy Óvodára keresztelik az intézményt.

Az új pápateszéri óvoda átadására sokan kíváncsiak voltak

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, ezzel az óvodafelújítással a pápateszériek a jövőt építették, sokat tettek a községük következő generációiért. Hozzátette, a kormányzat kiemelt figyelmet fordít az oktatási és nevelési intézményekre, aminek köszönhetően Veszprém megyében számos kistelepülésen korszerűsítettek vagy építettek bölcsődét, óvodát, iskolát. – Pápateszér példája nem egyedülálló, a TOP keretében eddig közel 2,5 milliárd forint jutott gyermekintézmények megújítására a megyében – mutatott rá Polgárdy Imre.

Az átadóünnepségen a pápateszéri énekkar előadásában elhangzott a település himnusza, műsort adtak a helyi ovisok, Kerekes Zoltán plébános pedig felszentelte az óvoda új épületét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában