Adni jobb, mint kapni

2018.12.21. 07:00

Véradás: egy tűszúrás és fél óra pihenés

Nem tudja még, mit adjon karácsonyra? Mit szólna, ha magát ajándékozná meg azzal, hogy megment három életet?

Piltman-Horváth Barbara

Forrás: Shutterstock

Míg 2004-ben több mint 500 ezren szerettek volna vért adni, mára a tizedével csökkent számuk. A legnépszerűbb közösségi oldalon szinte mindennap találunk egy olyan posztot, ahol irányított véradásra szólítanak fel minket, ismerősünk rokonának, barátjának lenne szüksége egy meghatározott vércsoportra valamilyen műtét elvégzéséhez. Fontos tudni azonban, hogy az egészségügyi ellátásnak nem lehet feltétele, hogy irányított véradással biztosítsák a szükséges vérkészítményt – áll az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatójában.

Legyen szó akár hagyományos, akár irányított donorról, bárki, aki betöltötte 18. életévét, és még nem múlt el 65 (irányított véradás esetén 60), testsúlya eléri az 50 kilogrammot és egészségesnek érzi magát, adhat vért. Ennyit tudunk tenni mi, a többi szűrés, vizsgálat már a vérellátó feladata. Körülbelül fél óra alatt meg is van a procedúra, vizsgálattal, kérdőívvel, pihenéssel együtt.

– Azért adok vért, mert szükség van rá, és nekem úgyis sok van – mondta a számára kézenfekvő választ Piltman Balázs, aki rendszeres véradó. – A tűtől sosem féltem, de egyedül biztos nem vágtam volna bele. Egy barátommal szoktunk menni, amint letelik a két véradás között a minimum 56 nap. Igazán nem nagy áldozat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában