látványos égi jelenség

2019.01.23. 11:00

Ajkán is figyelemmel kísérték a holdfogyatkozást

A Bakonyi Csillagászati Egyesület elhivatott az égi jelenségek vizsgálatában és a csillagászat iránt érdeklődők ismereteinek a bővítésében. A január 21-i teljes holdfogyatkozást is végig kísérték.

Borsos Renáta

A felvételen látszik, amint a Föld árnyéka beleharapott a Holdba

Fotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület

Az egyesület elnöke, Ivanics Ferenc lapunknak beszámolt a hétfő hajnali teljes holdfogyatkozásról, sikeres észlelésükről és az általuk készített felvételsorozatól.

A felvételen látszik, amint a Föld árnyéka beleharapott a Holdba Fotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület

Ferenc szerint a totalitáskor nyújtotta a legszebb látványt a holdfogyatkozás. A fővárosra kiszámolt adatok szerint a Föld teljes árnyéka hajnali 04:33:54-kor harapott először bele a Holdba. A pillanat, amikor a Föld árnyéka teljesen elnyelte a Holdat és égi kísérőnk vörössé vált, 05:41:17-kor következett be. A Hold 06:12:14-kor járt legmélyebben a Föld árnyékkúpjában, ekkor volt a holdfogyatkozás maximuma. A bámulatos jelenség majdnem egy teljes órán át tartott. Amikor a Föld árnyéka elhagyta a Hold felszínét 07:50:39-kor, azt hazánkból már nem láthattuk, mivel a Hold közben nyugovóra tért.

– A holdfogyatkozás egy megkapó és csodálatos természeti tünemény, melynek során a Hold bekerül a Föld árnyékába. Ez a jelenség csak teleholdkor következhet be, amikor a kísérőnk Föld felé néző arcát szemből világítja meg a Nap. A fogyatkozás során a Hold teljesen belemerül a Föld árnyékkúpjába, vöröses derengést idézve ezáltal – jegyezte meg Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában