Madárbarát város

2019.01.11. 07:00

Etetőket, odúkat kaptak veszprémi óvodák és iskolák

A Bakony–Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület (Babako) ismét meghirdette a Madárbarát Veszprémért akcióját.

Molnár Sándor

A Rózsa úti iskola első osztályosai érdeklődve hallgatták Szűcs Attila rövid ismertetőjét a madarak etetéséről és a madárodúkról

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A város által is támogatott kezdeményezés részeként a VSZC Táncsics Mihály Szakközépiskola 9. osztályos tanulói 50 madárodút készítettek, amelyeket többek között 10 veszprémi óvodában és 10 iskolában helyeznek ki.

A Madárbarát Veszprémért 2019–2023 programsorozat megnyitóját a Hársfa Óvoda udvarán tartották. Szűcs Attila, a Babako Egyesület elnöke köszöntőjében elmondta, hogy két nagy újítás jelenik meg idén a programban. Az egyik az, hogy bevonták az akcióba a Táncsics szakközépiskola asztalostanulóit, akik elkészítették az odúkat. A másik újdonság az volt, hogy a madáretetőkhöz eleséget is vásárolhattak a támogatóknak köszönhetően.

A Rózsa úti iskola első osztályosai érdeklődve hallgatták Szűcs Attila rövid ismertetőjét a madarak etetéséről és a madárodúkról Fotó: Molnár Sándor/Napló

A Madárbarát Veszprémért akció három részből áll. A téli madáretetés mellett a program másik része az odúk telepítése és a madarak megfigyelése, ami fontos részét képezi a gyerekek környezeti nevelésének.

A program végén a résztvevők a madarak érdekében végzett munkájukról egy tablót is készítenek, amelyek közül a legjobb tíz óvodai és tíz iskolai tablót díjazzák. Egy-egy intézményben több tabló is készülhet, amelyekből a madarak és fák napján városi kiállítást, később pedig vándorkiállítást rendeznek.

Szűcs Attila kiemelte azt is, hogy Veszprém összes óvodája zöld óvoda, azaz a környezeti nevelés kiemelt szerepet kap az intézményekben. Az óvodákban és az iskolákban elhivatott pedagógusok tevékenykednek zöldkoordinátorként.

Némedi Lajos alpolgármester arra hívta fel a gyerekek figyelmét, hogy szeressék az állatokat és a környezetüket. A szeretet kinyilvánításának az egyik formája, hogy gondoskodunk ezekről az állatokról – fogalmazott.

A megnyitó végén az óvodák és iskolák zöldkoordinátorai vehettek át madáretetőket, madárodúkat és eleséget az alpolgármestertől és Eveli Pétertől, a Táncsics szakközépiskola igazgatójától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában