Mindenkit átvertek

2019.01.26. 07:00

Okostévét, babakocsit is árultak a csalók

Több tucat embert vertek át azok a csalók, akik interneten kínáltak nem létező műszaki cikkeket.

Mátételki András

A két jó barát 2015 karácsonya előtt találkozott Budapesten, ahol B. István elpanaszolta cimborájának, S. Andrásnak, hogy anyagilag megszorult, pénzre lenne szüksége. Ez utóbbi férfi, aki már követett el csalást, a régi, internetes trükkel állt elő: rávette barátját, hogy a nevére nyisson bankszámlát, amire érkezhetnek a pénzek. Azt ígérte, hogy az internetes bevételből a számla gazdája megtarthatja az összeg 10 százalékát.

Egy héttel később bejelentkeztek az egyik portálon, ahol egy LCD-tévét kínáltak 30 ezer forintért. Egy veszprémi nő át is utalta a summát, ám a készülék sosem érkezett meg. Egy ajkai nőnek egy okostévé keltette fel az érdeklődését, s átutalt 40 ezer forintot – egy idő után lemondott a berendezésről. Szerszámkészletet, akkumulátoros fúrógépet, játékkonzolt is kínáltak eladásra, a 30–40 ezer forintos átutalás után azonban a vevők hiába várták a csomagküldő szolgálatot.

A két Budapesten élő férfi egy orvosnak egy igen drága automata órát kínált fel, amiért 62 ezer forint érkezett a számlájukra. Egy másik márkás órát 40 ezer forintért tettek fel az internetre, ennek árát egy budapesti nő utalta el. A csalók még márkás babakocsival is üzleteltek: volt, akitől 53 ezret, mástól 58 ezret kértek egy-egy darabért.

Az ország számos szegletében lakó sértettek feljelentését a veszprémi rendőrségen fogták össze. A csalók közel kétmilliós kárt okoztak a jóhiszemű embereknek.

Az eljárás alatt meghalt az elsőrendű vádlott, B. István, így csak a 47 éves S. Andrást állíthatta a hatóság bíróság elé. A férfit 63 rendbeli társtettesként elkövetett csalás miatt másfél évre ítélték, s le kell ülnie egy korábbi felfüggesztett büntetését is.

A Veszprémi Járásbíróság a férfinél 558 ezer forint vagyon­elkobzást rendelt el, s kötelezték a károk megtérítésére. A döntés jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában