szigligetről indultak

2019.01.12. 07:00

Túrával emlékeznek a doni áttörésre

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém megyei szervezete túrával emlékezik a hétvégén a doni áttörésre.

Tóth B. Zsuzsa

Simon-Jójárt Sándor mond beszédet a szigligeti hősök emlékparkjában. Vasárnap zárul a menet

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A pénteken reggel a településről indult menet közel ötven résztvevője két nap alatt ötven kilométert tesz meg. Az országos szinten 19. alkalommal rendezett emlékmenethez először csatlakozott a megyei szervezet – tudtuk meg Demeter Ferenc alelnöktől. – Azért Szigligetről indultunk, mert itt van eltemetve Kovács László nyugállományú ezredes, aki a kezdetekkor megálmodta a túrát, amellyel a Donnál elesett közel kétszázezer halottra emlékezünk.

Simon-Jójárt Sándor mond beszédet a szigligeti hősök emlékparkjában. Vasárnap zárul a menet Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A programot a Magyar Tartalékosok Országos Szövetsége (MATASZ) is felkarolta, így 19 éve minden esztendőben megrendezik az emlékmenetet Jásdi Balázs főhadnagy, a MATASZ hagyományőrzője támogatásával. Ebben az időpontban az ország különböző pontjain indultak minden évben emlékezőtúrák, idén tíz helyen emlékezünk, Veszprém megyében is – mondta a szervező. Pénteken reggel a Hősök kertjében rendeztek megemlékezést. Beszédében Simon-Jójárt Sándor a MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete elnöke arra kért mindenkit, hogy emlékezzenek a szigligeti áldozatokra.

Balassa Balázs polgármester köszöntötte a résztvevőket, akik a szigligetiekkel együtt emlékeznek hőseikre.

– A helyi katonák példaértékűen védték az országot, minden háborúban részt vettek, hogy harcoljanak a hazáért, a szabadságért. Említhetjük a szigligeti várvédő vitézeket, a ’48-as szabadságharc 73 nemzetőrét, az első és második világháborúban részt vett katonákat. Az elsőben 51-en, a másodikban 43-an, a doni harcokban nyolcan haltak hősi halált. Szigligeten nincs olyan család, amely ne gyászolna – mondta Balassa Balázs. A koszorúzás után a Veszprém megye által adományozott menetzászlót Porga Gyula veszprémi polgármester adta át a századnak, és Szécsi Ferenc kisegítő tábori lelkész megáldotta azt a Fejér megyei menetzászlóval együtt. Főhajtással emlékeztek a 2007-ben elhunyt Kovács László ezredesre a sírjánál, a temetőben. Azt követően Káptalantótin, Monoszlón, Mencshelyen át haladtak Nagyvázsonyig, majd szombaton Nemesvámoson át túráznak Veszprémig, ahol a Vámosi úti temetőben emlékeznek a hősi halottakra az emlékműnél. A két nap alatt a résztvevők hat helyen emlékeznek és koszorúznak az első és második világháborús hősi emlékműveknél. Veszprémben Szabó József nyugállományú alezredes hadtörténész mond emlékbeszédet, elismerő oklevelet kapnak a túrázók. Vasárnap Balatonfűzfőn a hagyományos emlékező szentmisén vesznek részt és a világháborúkban elesett katonák emléktáblájánál Szabó János honvédelmi államtitkár mond beszédet.

A menet résztvevői között ott vannak a Majsai Kiskun Huszárbandérium és a Bakony Menetszázad tagjai, köztük Németországból, Szlovákiából, Litvániából és Csehországból érkezett katonák, Fejér és Veszprém megyei tartalékosok, többek közt Szabolcs, és Fejér megyei kadétok, civil és tartalékos nyugállományú katonák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában