Erősödik a közösség

2019.03.13. 11:30

Átadták az önkormányzati szolgáltató központot és civilek házát Tihanyban

Életteret biztosít a civilek háza a közösségeknek, amelyek jelzik egy település vonzerejét, hangsúlyozta Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő Tihanyban, az önkormányzati szolgáltató központ, illetve civilek háza ünnepélyes átadásakor, kedden.

Kovács Erika

Nemzetiszínű szalag átvágásával adták át a civilek házát Tihanyban, kedden Fotó.: Pesthy Márton

Rózsa Éva, a helyi Németh László Művelődési Ház igazgatója köszöntője után Kontrát Károly államtitkár, képviselő utalt a tavaly márciusi alapkőletételre, majd úgy fogalmazott, a ház átalakítása csapatmunka volt, a beruházást összefogás eredményezte. Tihanyban az apátság és a Balaton mellett a levendula a legismertebb, utóbbi köré szervezett fesztivál mágnesként vonzza az embereket. -A civilházban erősödhetnek a közösségek, amelyeknek életteret biztosítanak. Egy település nagyságát nem csak az anyagiak mutatják, hanem az is, mennyire szeretnek itt élni, idejönni az emberek, milyen az összefogás. Mindez jellemző, illetve egyedülálló vonzerő Tihanyban, ahol erős közösség van, fogalmazott Kontrát Károly, hozzátéve: a beruházások a sportcsarnokkal folytatódnak.

Az államtitkár aláhúzta, a térség települései is jelentősen gyarapodtak az elmúlt időszakban, és a jövőben még jobban így lesz. Polgárdy Imre, a megyei önkormányzat elnöke kiemelte: a jelenlegi vezetéssel Tihany értéket mentett, és sok újat teremtett is. A település virágkorát éli, eddig soha nem látott fejlesztésekkel, az új épület pedig összekapcsolja az önkormányzati, a civil és a vállalkozói szektort. Emlékeztetett: 2014 és 2020 között 45 milliárdos megyei támogatás zöme már lekötött. Tihany öt tenderen nyert, több mint fél milliárd forintot, emellett elismerésre méltó, hogy több hazai és nemzetközi versenyen rangos elismerést kapott. -A térség országgyűlési képviselője sokat küzdött, lobbizott a tihanyi projektek sikeréért. Cél, hogy a városok mellett a falvak is sikeresek legyenek, ezt támogatja a kormány modern falvak programja, közölte.

Nemzetiszínű szalag átvágásával adták át a civilek házát Tihanyban, kedden
Fotó.: Pesthy Márton

Tósoki Imre polgármester elmondta, az épület húsz éve kihasználatlan, felújításához Tóth József, a Tihany Fejlesztésért Alapítvány kuratóriumi elnöke magánemberként és cégén keresztül több mint 170 millió forint támogatás ad, ugyanis az eddigiek mellett a levendula lepárló és a helyi termékeket előállító levendula műhely, és történeti kiállítás a levendula fesztiválra költözik ide. Hozzátette, emellett megyei fejlesztésből 75 millió vissza nem térítendő támogatást kaptak, többek között akadálymentesítésre, napelemekre, új nyílászárókra, hőszigetelésre, korszerű fűtésre, a helyi önkormányzat pedig több mint 100 millió támogatást adott. Felidézte, fejlesztésre tavaly mintegy 570 millió forintot kaptak, amelynek fontos eleme a művelődési ház felújítása, a munkát októberben kezdik. A civilek házában működik a Tihanyi Legenda Kft., a művelődési ház irodája és könyvtára, a helyi tv és a körzeti megbízotti iroda. Az ünnepi gondolatok után nemzetiszínű szalag átvágásával adták át az épületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában